"Mort a l'estació" i "Anar a la guerra", a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i a l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica dels principals temes de debat d'arreu del món.

El dilluns 17 de febrer, "60 minuts" presenta dos treballs. A les 23.05, estrena "Mort a l'estació". L'atac terrorista a la terminal d'autobusos de la ciutat israeliana de Beerxeba el 2015 constitueix la base d'aquest documental premiat en diverses ocasions. Després, a les 00.05, recupera "Anar a la guerra". Com és realment anar a la guerra? Aquest documental de la cadena pública nord-americana PBS endinsa l'espectador en l'experiència de l'horror de la batalla i revela la psicologia del soldat en el combat com mai s'havia vist ni sentit.

"Mort a l'estació"

L'atac terrorista a la terminal d'autobusos de la ciutat israeliana de Beerxeba el 2015 constitueix la base d'aquest documental premiat en diverses ocasions. Però advertim que no tot és el que sembla. Una història, fidel reflex de la situació, sovint demencial, que pateix la societat israeliana.

L'atac terrorista a la terminal d'autobusos  de Beerxeba sembla encapsular el tràgic trastorn de la situació a Israel. Un fet que va actuar de petit microcosmos de l'olla de pressió que ha esdevingut la vida al país.

Minuts després de l'atac inicial, la informació, en un principi contradictòria, va començar a fluir ràpidament. Primer es va dir que un terrorista va ser mortalment abatut després d'assassinar un soldat i ferir moltes persones a la sala d'espera de l'estació d'autobusos. Després es va  "saber"  que de fet hi havia dos terroristes implicats: el primer, mort per trets per part de les forces de seguretat, i l'altre, capturat viu.

Una hora després de l'atac, van començar a circular fotografies de l'interior de l'estació: imatges de l'home etiquetat com a segon terrorista, estirat a terra i envoltat de la seva pròpia sang. Havia estat tirotejat diverses vegades i ara l'envoltava gent histèrica que cridava, maleïa, escopia. De tant en tant, algú li pegava al cap o al cos.

Un home gran, potser de 50 o 60 anys, intenta protegir-lo. Col·loca un banc entre l'home i la multitud, però no és una barrera suficient. La pallissa continua, i el metratge del documental és increïblement difícil de veure. Tot i així, l'espectador es diu: era un terrorista. Va venir allà a matar. Després es va saber que va morir de camí a l'hospital.

Però aquell segon home, era terrorista? Qui era?

Dirigit per Directed Asaf Sudry i Tali Shemesh

"Anar a la guerra"

Com és realment anar a la guerra?  Aquest documental de la cadena pública nord-americana PBS ens endinsa en l'experiència de l'horror de la batalla i revela la psicologia del soldat en el combat com mai s'havia vist ni sentit.

La guerra és l'última paradoxa. Plena de terror, dolor i pena. "Anar a la guerra" ens ajuda a entendre aquesta paradoxa i arribar al cor de com és ser un soldat en temps de guerra.

El documental mostra les experiències dels soldats en l'entrenament, en el trauma de la batalla i en el seu retorn a casa, en cas de sobreviure, a través de diversos conflictes. 

El director d'aquesta autèntica immersió en la part més dolorosa de la condició humana és Sebastian Junger, autor del celebrat documental "Restrepo", nominada a l'Acadèmia dels Oscars de Hollywood, i Karl Marlantes, oficial de marina i autor del "best seller" "What is like to go to war" ("Com és anar a la guerra").

"Going to war"  aborda les respostes humanes més profundes que transcendeixen les batalles i les cultures i són universals al llarg de la història.

"Ens agrada pensar la guerra com una aberració, però gairebé no hi ha hagut un moment o una cultura de la humanitat que no hagi estat condicionada per una guerra. És universal ", diu Junger. 

Amb el suport de múltiples recursos humans i tècnics, "Anar a la guerra" tracta de trepitjar un nou terreny sobre l'impacte de la guerra en homes i dones que l'han hagut d'experimentar i en les persones del seu entorn més pròxim.

"L'experiència de la guerra és difícil de comprendre per als que no han vist mai un combat", diu Michael Rosenfeld, productor executiu i vicepresident de la divisió de la PBS a Nova York. Aquest documental tracta d'aproximar l'espectador a la terrible experiència de multitud de persones al llarg de la història.

Dirigit per Sebastian Junger  I Karl Marlantes

tv3.cat/60minuts

Sant Joan Despí, 14 de febrer del 2020

Anar al contingut