"Miró", la coproducció de TV3 per descobrir l'home rere l'artista

Es roda "Miró", una producció de Setmàgic Audiovisual en coproducció amb TV3, que compta amb la participació d'IB3 i el suport de l'ICEC. Una pel·lícula per a televisió amb la direcció d'Oriol Ferrer ("Cançó per a tu", "Descalç sobre la terra vermella") i que està protagonitzada per Edu Lloveras, Pau Roca, Aida Folch i Òscar Rabadan, entre d'altres.

"Miró" vol descobrir la persona rere aquest gran creador que va ser Joan Miró. Un jove discret, silenciós i tenaç que va haver d'emigrar d'una Barcelona grisa i conservadora a un París en plena efervescència cultural per donar-se a conèixer, en un període convuls i ple de guerres.

El mític Bar Marsella del carrer Sant Pau s'ha convertit durant uns dies en París, i en punt de trobada dels artistes del surrealisme de la ciutat de la llum. Aquest és un dels escenaris del rodatge de "Miró". Enmig d'un ambient sorollós i ple del fum de tabac al qual ja no estem acostumats, en aquesta seqüència, es veu com Miró entra a tota pressa esquivant les persones del bar i arriba a una taula on hi ha asseguts André Breton, André Masson, Ernest Hemingway, Tristan Tzara i Dora Bianka. Allà deixarà anar una d'aquelles frases que no s'obliden: "Només tinc un propòsit... Assassinar la pintura!"

"Miró", una producció de Setmàgic Audiovisual en coproducció amb TV3, que compta amb la participació d'IB3 i el suport de l'ICEC, és la història d'un jove discret, silenciós i tenaç que va haver d'emigrar d'una Barcelona grisa i conservadora a un París en plena efervescència cultural per donar-se a conèixer, en un període convuls i ple de guerres. Un jove que va dedicar la seva vida a cercar un lloc on poder-se expressar amb el seu art.

"Just quan arriba a París, Miró coneix Picasso i aquest l'apadrina i l'introdueix al món artístic i de la societat parisenca. Entre els moviments hi ha Breton, Aragon... però també Hemingway, Tristan Tzara... imagineu-vos", explica amb passió el director del film, Oriol Ferrer. "Ell venia de Barcelona, una ciutat clàssica amb moltes arrels al noucentisme català. Era un dels pocs pintors transgressors i després del fracàs de l'exposició a la galeria Dalmau, on només va vendre una obra, va decidir descobrir París, en aquell moment la capital del món."

Amb la direcció d'Oriol Ferrer ("Cançó per a tu", "Descalç sobre la terra vermella"), "Miró" està protagonitzat per Edu Lloveras, Pau Roca, Aida Folch i Òscar Rabadan, entre d'altres. Se sap moltes coses del Dalí i del Picasso persona, però en canvi la persona de Miró ha quedat oculta a gran part de la societat. "Miró" s'endinsa en l'home que s'amagava rere el creador.

"Miró era un home tímid, a qui no agradava exposar-se, un treballador incansable, molt sensible, ultrasensible... Miró sempre es va amagar de les càmeres. El seu camí va ser cap endins, cap a la natura...", continua Ferrer. "Fer ‘Miró' és un repte de dimensions enormes, sobretot pel respecte que em mereix un artista d'aquesta magnitud. Volem entrar en l'essència d'un gran artista des de l'admiració i a través de les emocions. "Miró" no és un tractat de la seva tècnica, busca l'emoció que el movia a expressar-se."

"Li va costar, l'èxit, a Miró... primera guerra, crac del 29, guerra civil, segona guerra, exili i pobresa. Va ser complicat tenir el reconeixement internacional, que li va arribar en edat avançada i amb el Premi Internacional Guggenheim pels murals de la Unesco", diu Ferrer. "Miró és rauxa i seny a l'hora. I potser la rauxa és París i el seny, Mont-roig. Necessitava nodrir-se de la societat i dels moviments socials i artístics però el lloc de creació era Catalunya, Mont-roig. I el fet d'anar-se'n a París i sentir-se més valorat, el va ajudar a alliberar-se també del seu pare."

Edu Lloveras és l'actor que es posa en la pell d'aquest jove pintor que fuig de Barcelona per anar a caure en mans de l'avantguarda més increïble de París. 

"Va venir a Barcelona molt jove, però no estava content per com el van rebre artísticament una societat burgesa una mica antiquada, massa centrada en l'academicisme i no en l'avantguarda. I va marxar a París, arribat del poble i el va impactar... li van presentar Picasso, tota la colla dels surrealistes, els poetes, els artistes i va entrar en un nou univers en què després ell va aprofundir", descriu Edu Lloveras. "Era un persona continguda, reservada, tímida, enigmàtica, misteriosa, però també era molt passional, tendre, un somiador, sentia molt la natura i d'una manera diferent de nosaltres. Era molt nen quan pintava però a la vegada necessitava molta estabilitat a la seva vida, i era meticulós, endreçat. A París era com una esponja però on treballava més a gust era a Mont-roig, on podia estar en contacte amb la natura, tocar-la."

Lloveras explica que quan li van oferir el paper es va adonar com, malgrat ser barceloní, en sabia ben poc de Miró. El treball previ i també els dies en aquest rodatge que durarà tres setmanes li està servint per aprendre més coses de la persona que hi havia rere el pintor, l'escultor i l'artista i quin va ser el procés per convertir-se en el creador d'obres que tothom reconeix.

tv3.cat/coproduccions

Anar al contingut