Mas proposa un sistema d'elecció mixta per a la nova llei electoral de Catalunya

En unes declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el president de CIU, Artur Mas, lamenta la baixa participació de les eleccions municipals i advoca per abordar de manera urgent la reforma de la llei electoral de Catalunya.

Mas proposa un sistema d’elecció mixta que inclogui la possibilitat d’un “doble vot” per elegir diputats directament i, independentment, una opció política. A més, parla de fer una segona volta a les municipals i de la possibilitat que es proclami el cap de la llista més votada.
El líder de CiU ha retret al president de la Generalitat, José Montilla, que hagi justificat l’alta abstenció de les municipals dient que la gent no ha anat a votar perquè ja li està bé el govern que hi ha. Per ell, aquestes paraules demostren la “ceguesa política total” de Montilla. “Està passant exactament al revés” ha remarcat, convençut que per captar la realitat del país “només cal fer una cosa, només cal passejar-se pel carrer i el president de la Generalitat, el senyor Montilla, no es deu passejar gaire pel carrer o gens”.
Pel que fa a la proposta d’ERC d’il•legalitzar Plataforma per Catalunya, Mas s’hi ha mostrat en contra perquè tot i considerar que el seu discurs és xenòfob i “perillós a nivell de país”, prohibir-lo seria contraproduent. “En alguns llocs de Catalunya han crescut, però a nivell de Catalunya són molt minoritaris. Ara, crec que no se’ls ha de silenciar perquè a base d’això s’acaba desnaturalitzant un altre cop el sistema democràtic”, ha sentenciat.
Mas ha qualificat “d’escàndol” el relleu d’alcaldes que el PSC ha practicat sistemàticament en diversos municipis i ha deixat clar que “si hi hagués més ‘fair play’ hi hauria més confiança en el joc democràtic”. En referència a ERC, ha afirmat que per als independentistes “el negoci del tripartit és ruïnós”. “És un partit que té una personalitat pròpia i en el moment que aquesta personalitat pròpia queda completament ofegada dins de l’òrbita del PSC, ERC va perdent el perfil propi i a mesura que va perdent el perfil propi es fa menys atractiva” ha argumentat, fent valoració dels resultats que ha tret la formació de Carod-Rovira a les municipals.
Sobre el pacte d’immigració, Mas ha avançat que a la reunió de dimarts que ve amb Montilla demanarà que s’inclogui un “sistema d’estímuls” a base de “compensacions positives” per als immigrants que tenen una “actitud clarament positiva, respecte de la integració en el país”. Mas està convençut que aquest sistema s’acabarà implantant a Catalunya.
Artur Mas també s’ha referit a la polèmica pels suposats maltractaments de mossos a detinguts. Per una banda, ha retret a ICV les “contradiccions immenses que té en matèria de seguretat” i, per l’altra, ha dit que no s’hauria d’haver convocat la roda de premsa fent “una exhibició pública per interessos partidistes”. Així, ha explicat que ell hauria deixat el tema a afers interns i hauria depurat responsabilitats si fos el cas, abans d’explicar-ho als mitjans.
Respecte a la voluntat de Maragall de crear un nou partit demòcrata europeu, dins l’àmbit dels liberals i demòcrates, Mas ha afirmat: “no hi ha cap problema. Té la porta oberta per anar a aquest grup que sembla ser que és el que li agrada. Però aleshores em pregunto què ha fet tants anys al partit socialista si no li agradava?”.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut