Georgina Pujol amb una tòfona a la mà
Georgina Pujol amb una tòfona a la mà
Demà, a les 22.10

"La tòfona" i "Detectius de les paraules", a "Quèquicom"

Demà, dimecres 21 d'octubre, a les 22.10, al 33, dos capítols de "Quèquicom". En el primer l'espectador aprendrà a rastrejar els diamants negres més aromàtics i preuats del bosc. En el segon, els reporters de "Quèquicom" es converteixen en detectius de les paraules i aprenen a distingir falsificacions i plagis.

La tòfona, el diamant del bosc

La reportera del "Quèquicom", Georgina Pujol, aprèn a buscar i a collir tòfones seguint els consells de l'Àngel i la Fina, dos tofonaires de Centelles que fa quaranta anys que es dediquen a buscar-ne. Els fruits d'aquest fong, al mercat es paguen entre els 500 i els 1.200 euros el quilo.

Les tòfones són un fong que pertanyen al gènere Tuber. N'hi ha més de 40 espècies, de les quals només quatre tenen sortida comercial. La Tuber melanosporum, la tòfona negra o del Perigord, n'és una. A Catalunya també es conrea. Marcos Morcillo és biòleg i té una empresa que investiga nous mètodes per sembrar tòfona. Amb ell veiem com i on es planten, i els avantatges que té el seu cultiu.

Per reproduir-se, la tòfona té una eina potent: una olor intensa i salvatge que atrau diversos animals. A Lucta, una empresa que fabrica fragàncies i additius per a l'alimentació animal, han aïllat uns components volàtils de la tòfona negra. El resultat és que no tots els seus components són tan seductors quan s'oloren per separat.

I amb Nando Jubany, xef de Can Jubany, buscarem un altre tipus de tòfones molt gustoses. I veurem si realment hi ha diferències entre les silvestres i les conreades.

Detectius de les paraules

La lletra que fem és personal i difícil d'imitar. Els pèrits cal·lígrafs són capaços d'autentificar-la. Encara que no escriguem a mà, es poden seguir les pistes dels nostres textos gràcies a la seva estructura lingüística. Parlem i escrivim d'una manera singular. Per això les falsificacions i els plagis es poden descobrir. En els textos antics, copiats repetides vegades, s'hi han fet moltes modificacions al llarg dels segles. L'edició crítica permet reconstruir què van escriure originalment autors com Ramon Llull.

Hi intervindran la pèrita en cal·ligrafia Pilar Guerra, les lingüistes M. Teresa Turell i Núria Gavaldà, del Laboratori de Lingüística Forense de la UPF, i el filòleg de la UB Albert Soler.

"Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33, s'emet cada dimecres a les 22.10.

tv3.cat/quequicom
facebook.com/quequicom
@quequicom33

Anar al contingut