Els tres integrants del Tricicle, asseguts al pati de butaques
Els tres integrants del Tricicle, asseguts al pati de butaques
DIMARTS, A LES 22.05

La força del teatre, al "Sense ficció", amb l'estrena de "Tricicle 40" i "Autèntics guerrers. Art contra el terror a Kabul"

Dimarts 13 d'octubre, a les 22.05, "Sense ficció" estrenarà "Tricicle 40", un retrat vibrant i ple d'humor de la darrera gran companyia de teatre gestual, que després de 40 anys de carrera, 12 espectacles, milers de funcions i rebre el Premi Nacional de Cultura 2020, justament fa una setmana, està a punt d'abaixar el teló per darrera vegada. Dirigit per Francesc Escribano i Luis Carrizo, el documental és una producció de Minoria Absoluta en coproducció amb TV3 i RTVE.

Tot seguit, a les 23.15, s'estrenarà "Autèntics guerrers. Art contra el terror a Kabul". El 2014, un grup de teatre a Kabul va estrenar una obra sobre atemptats suïcides i com afecten la població civil. Uns minuts abans d'acabar l'espectacle, un terrorista suïcida es va autoimmolar entre el públic. El documental mostra com els actors van afrontar aquesta tragèdia personal i què els va fer rebel·lar-se per tornar als escenaris.

"Tricicle 40"

Aquesta és la història del Carles, el Joan i el Paco, tres joves actors de Barcelona que a l'inici dels anys 80 van iniciar la seva trajectòria junts i van revolucionar la comèdia catalana. Quaranta anys després, El Tricicle es prepara per acomiadar-se dels escenaris.

En aquest documental, Carles Sans, Joan Gràcia i Paco Mir expliquen, en present i en primera persona, aquesta història d'audàcia, d'èxit, de perfeccionisme, d'amistat i de milers i milers de gags.

"Tricicle 40" mostra com treballen, què s'amaga darrere l'escenari i repassa les grans fites de la seva carrera: la gènesi del seu estil amb "Manicomic", la seva mítica actuació al programa "Un, dos, Tres", l'eclosió de la companyia amb "Exit" i "Slàstic" o la seva participació en la cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona 92.

El documental compta amb la participació d'amics i col·laboradors, com Joan Manel Serrat, Andreu Buenafuente, Sílvia Abril, Josep Pons, Aitana Sánchez Gijón, Jose Corbacho o Javier Cansado, entre d'altres, que aporten la seva mirada a un dels grans referents de la comèdia, una companyia mítica i irrepetible, que està a punt d'abaixar el teló per darrera vegada.

Fitxa tècnica

Direcció: Francesc Escribano i Luis Carrizo
Guió: Francesc Escribano
Realització: Luis Carrizo
Redacció: Ana Joven i Bet Isasi-Isasmendi
Muntatge: Mónica Pérez
Producció executiva Minoria Absoluta: David Felani
Producció executiva TV3: Sílvia Pairó
Producció executiva  RTVE: Andrés Luque

"Tricicle 40" és una producció de Minoria Absoluta en coproducció amb TV3 i RTVE.

 

"Autèntics guerrers. Art contra el terror a Kabul"

El 2014, un grup de teatre de Kabul estrena "Heartbeats. The Silence After The Explosion", una audaç obra política sobre els atacs suïcides i la manera com fer-hi front, a l'Institut Francès de l'Afganistan, a Kabul. Vint minuts després de començar l'espectacle, just abans d'un gir de guió optimista de l'obra, un terrorista suïcida de 16 anys s'immola entre el públic, en què hi ha actors, pintors, poetes, músics, diplomàtics i cooperants.

Després de l'atemptat, alguns dels supervivents van optar pel silenci, alguns van fugir a Europa, d'altres es van fer més forts, van assumir més riscos i es van unir més entre ells. El cineasta afganès Siddif Barmak, guanyador d'un Globus d'Or, afirma: "Els afganesos necessitem l'art com un antídot del dolor".

Junts, el grup d'actors que van quedar a Kabul i alguns espectadors supervivents de l'atac terrorista, van protagonitzar un retorn catàrtic quan una dona va ser assassinada brutalment per una multitud al centre de la capital afganesa. L'esgarrifós cas de Farkhunda va arribar als titulars internacionals i els actors van unir forces per representar l'assassinat en un escenari enmig del carrer, sense protecció i davant de milers de persones, desafiant totes les amenaces dels talibans.

L'Institut Francès de l'Afganistan on va ocórrer l'atac suïcida va ser l'últim lloc de trobada entre afganesos, ciutadans procedents d'altres països, estudiants, artistes i treballadors d'ajuda humanitària. La directora del centre, Laurence Levasseur, exprimera ballarina francesa, diu: "Sortir a l'escenari és tota una revolució a l'Afganistan perquè és una manera d'exposar-se", i els actors s'enfronten a una dura qüestió: quanta llibertat cal sacrificar a canvi de més seguretat?

"Autèntics guerrers. Art contra el terror a Kabul", dirigit per Ronja von Wurmb-Seibel i Niklas Schenck, es pregunta com afrontar les adversitats quan aquestes colpegen d'aquesta manera.

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

Anar al contingut