DIUMENGE

"La fi dels diners", a "30 minuts" 

El diumenge 15 de maig, "30 minuts", a TV3, estrena la producció pròpia "La fi dels diners" on es veurà com la pandèmia i la reconversió de la banca tradicional han reduït dràsticament l'ús de monedes i bitllets. La digitalització està acabant amb l'efectiu, una tendència que és pràctica per a la majoria, i que a països com a Suècia és ja una realitat, però que crea problemes a diversos col·lectius, especialment el de la gent gran. 

Després de l'estrena, TV3 recuperarà el reportatge "La gent és el negoci", un reportatge de producció pròpia emès el febrer del 2017 quan les plataformes digitals nascudes a Silicon Valley basades en l'economia compartida arribaven a Europa. 

 

Quant de temps fa que tenim els mateixos bitllets a la cartera? Quant de temps fa que no anem al caixer a treure diners? Potser no en som conscients, però la digitalització està acabant amb els diners en efectiu. Només un terç dels ciutadans paguen amb bitllets o monedes habitualment, segons el Banc d'Espanya. 

 

Un canvi que han accelerat la pandèmia i la reconversió de la banca tradicional, que ha dificultat l'accés a l'efectiu. Des del 2008 ha tancat sis de cada deu sucursals a Catalunya, més de cinc mil oficines. "Les estadístiques mostren que entre un 60% i un 70% dels clients ja demanen més atenció digital", diu José Luis Martínez, de l'Associació Espanyola de la Banca. 

 

I és que realment es pot viure a Catalunya sense bitllets, fent els pagaments amb targeta, amb sistemes com Bizum o Verse, o comprant online. Només cal fer una volta pel Mobile World Congress per veure que cada cop hi ha més aplicacions de pagament i que els neobanks, bancs online sense oficines, són una realitat que va guanyant clients.  

 

Moltes persones s'han adaptat a un sistema sovint més còmode i eficaç que el pagament en metàl·lic, però la digitalització crea problemes a col·lectius com la gent gran però també a persones amb discapacitat o immigrants sense papers. Així ho ha denunciat Carlos Sanjuan, que va recollir 600.000 signatures a la campanya "Soy mayor, no idiota". "A la digitalització, jo no li dic progrés -afirma Sanjuan-. El progrés millora la qualitat de vida de tothom, però la digitalització, no. Sempre deixarà exclosos." 

 

També creen recels aspectes com la confidencialitat de les dades o la seguretat dels pagaments digitals. 30 minuts ha visitat Suècia, un país que està a punt d'acabar amb l'ús del paper moneda. Actualment, només l'1% de l'economia sueca depèn de l'efectiu.  

 

"Podem veure que potser som tres o cinc anys al davant d'altres països d'Europa, però ells veuen les mateixes tendències. Vull dir que potser som els capdavanters", diu Ragnar Olofsson, del comitè parlamentari que investiga la situació de l'efectiu. A través de Suècia, "30 minuts" analitza les conseqüències d'acabar amb el paper moneda.  

 

Un reportatge d'Ignasi Gallart i Xavier Brichs  

Imatge: David Bou 

Producció: Hanneke Van Spaandonk  

    

Després de l'estrena, TV3 recupera el reportatge "La gent és el negoci", un reportatge de producció pròpia emès el febrer del 2017 quan les plataformes digitals nascudes a Silicon Valley basades en l'economia compartida arribaven a Europa. 

 

tv3.cat/30minuts 

twitter.com/30minuts 

facebook.com/30minuts 

 

Sant Joan Despí, 13 de maig del 2022 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Anar al contingut