Jordi Sànchez: "El diàleg mai pot ser considerat com una expressió de debilitat"
Jordi Sànchez: "El diàleg mai pot ser considerat com una expressió de debilitat"

Jordi Sànchez, des de la presó de Lledoners, al "Tot es mou"

Helena Garcia Melero ha conversat durant més de 3 hores amb Jordi Sànchez, darrere el vidre, a la presó de Lledoners. Han parlat de com afronta el judici, la formació de la Crida i el seu paper, la negociació amb l'Estat, la vida a la presó i la relació amb la resta de presos i el camí que hauria de seguir l'independentisme català avui. L'entrevista es podrà seguir avui i demà al programa.

Jordi Sànchez ha conversat amb Helena Garcia Melero. La conversa es podrà veure al programa "Tot es mou", avui i demà. Alguns dels titulars que ha donat Sànchez són:

El seu paper a la Crida:

"Des d'una presó no es pot exercir el lideratge de la Crida. Jo puc contribuir-hi, escriure, dissenyar aquest espai transversal. Jo els acompanyo. Jo acompanyo. El lideratge efectiu pertoca a les persones que estan fora de la presó, les persones que seran escollides per formar part de la direcció. Jo hi seré per donar suport en tot el que em demanin. Una mena de suport per a tot el que es consideri útil. Dit això cal fer tot el possible des de la presó i l'exili per acompanyar els lideratges emergents. No ho tenen fàcil. La pressió és molt elevada i la manca d'una estratègia ben definida genera sovint desconcert, que acaba posant les coses més difícils als nous lideratges."

La Crida, un espai transversal:

"La Crida mai dividirà, mai fragmentarà. Neix per aglutinar, per sumar. Serà pacient. Per això neix com a associació i com a moviment polític, no com a partit. No farem passos en fals. La Crida servirà per aglutinar i per avançar. A partir d'aquest dissabte comença a caminar, amb una direcció de 20 persones (jo no m'hi compto), que és una aposta ben clara per uns nous lideratges, unes noves cares."

Unitat per a l'alcaldia de Barcelona:

"La unitat no és una moda passatgera. Fixem-nos en Barcelona. Si les forces sobiranistes majoritàries (ERC i JxCat) van juntes, ja sabem amb quasi absoluta certesa que el proper alcalde o alcaldessa de Barcelona serà sobiranista. Si anem separats, amb tota probabilitat no ho serà. A Barcelona cap formació tindrà majoria absoluta; per tant, el més probable és que el govern serà liderat per qui tingui un vot més. Per què ens hem d'arriscar a no tenir l'alcaldia? Si el problema és qui va primer a la llista, jo no en faré qüestió de principi. No m'interessa cap partit, cap sigla. Vull que el sobiranisme guanyi."

No a unes noves eleccions:

"Soc partidari d'acabar la legislatura, quatre anys. Anticipar les eleccions no sé què ens aportaria. No hi sé veure cap avantatge. El diàleg és la solució. La nostra és una cultura democràtica. Hem d'estar determinats a seguir  tensant per guanyar el dret al diàleg i a trobar una sortida política. No hi ha alternativa a la solució del conflicte que no passi per un final de camí amb un referèndum... La pregunta que ens hem de fer és si estem disposats a forçar des de la no-violència la via del diàleg. Jo ho estic."

Tenia molt clar que jo em quedava, l'exili és pitjor:

"Els que som a la presó en sortirem, segur! L'exili és una presó sense el reconeixement de la presó. A més a més, la distància política, com ens va ensenyar l'exili republicà de la Guerra Civil, pot crear l'oblit."

Demà abordaran amb Jordi Sànchez com afronten el judici al Suprem, quina estratègia seguirà ell i què n'espera. Davant la sentència, quina és la resposta que espera del govern, dels catalans independentistes i de la comunitat internacional. Per ell, la sentència serà un "punt i a part" en el procés i una nova etapa.

L'entrevista íntegra es podrà veure al portal 324.cat i als perfils del programa "Tot es mou" a les xarxes socials.

tv3.cat/totesmou

facebook.com/totesmoutv3

twitter.com/totesmoutv3

Anar al contingut