Dijous, a les 00.00

Intocables, robots i càncer, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 00.00, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. Les institucions i personalitats intocables, els robots, el càncer i l'actor Pau Roca, protagonistes d'un altre capítol marcià

Aquesta setmana parlaran de les institucions, persones o coses de la societat que cada vegada costa més de qüestionar. Els han anomenat "intocables" i, entre els exemples que citen, hi ha el rei, les banderes, els polítics o l'Església. Parlaran de "Tocar els intocables", amb Alberto San Juan i Willy Toledo, que acaben de presentar la pel·lícula "El rey", en què un personatge anomenat Juan Carlos I rep la visita de tota una sèrie de fantasmes del passat. També entrevistaran Ernesto Ekaizer, que ha publicat "El libro negro" sobre la fusió de Bankia i el paper que va fer el Banc d'Espanya. I comptaran amb el testimoni d'un jove dramaturg alemany, Bonn Park, que estrena a la Sala Beckett "El rugit de la Via Làctia", una obra sobre un món ideal amb personatges de la talla de Donald Trump o Kim Jong-un.

No cal dir que el diagnòstic d'una malaltia com el càncer és una mala jugada en tota regla. Què se'n fa, del temps que tenim per endavant? Com s'afronten les relacions familiars? Hi ha algun aprenentatge que se'n pugui treure? En parla en aquest reportatge la fotògrafa Nancy Borowick, que va retratar els dos últims anys de vida dels seus pares, diagnosticats simultàniament de càncer. Per a aquest treball, "L'empremta familiar", que es pot veure aquests dies al Palau Robert de Barcelona, va obtenir un guardó, el World Press Photo. També en parlarà l'autora sueca Golnaz Hashemzadeh Bonde, que a la novel·la "Vam ser nosaltres", traduïda a 24 llengües, relata la història de vida d'una exiliada de guerra, malalta de càncer. I també en parla el psicooncòleg de l'Institut Català d'Oncologia, Christian Ochoa, en la setmana en què tindrà lloc La Marató de TV3, dedicada, aquest any, a la investigació del càncer.

La intel·ligència artificial arribarà a un nivell de desenvolupament tan elevat que li permetrà vincular-se emocionalment amb els humans? I els humans, acabaran estimant robots? Aquestes són qüestions que apareixen al nou l'espectacle de Raimon Molins, "Alba (o el jardí de les delícies)", que es pot veure aquests dies al Teatre Nacional de Catalunya.

Jofre Font convida el seu autor, Marc Artigau, a una exposició del Festival Mira que es planteja el plaer modern i les relacions, al Centre d'Art Contemporani de Barcelona, a la Fabra i Coats. Una exhibició que inclou un inquietant robot d'aparença molt humana.

Font també visita l'exposició "Robots", del Cosmocaixa, dedicada a aquests dispositius. Des d'allà connecta amb l'escriptora Rosa Montero, que acaba de publicar un altre lliurament de la seva sèrie sobre la replicant Bruna Husky. Titulada "Los tiempos del odio", se situa en un futur on la clon humana protagonista conviu amb tot tipus de robots i d'ésser immersos en la "transhumanitat".

El periple robòtic l'acaba a l'exposició "Stanley Kubrick" que el CCCB ha inaugurat, coincidint amb el 50è aniversari de "2001: una odissea de l'espai". Aquest film va ser el primer que explorava els límits de la intel·ligència artificial. Se'l qüestionen amb Pablo Jiménez, cap del Departament de l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial del CSIC i de la UPC.

L'actor Pau Roca està entestat a fer una llista de les coses excepcionals per les quals val la pena viure. Ho demostra cada nit a l'escenari del Club Capitol de Barcelona. I els marcians volen saber quines coses són i, per això, l'abdueixen sense miraments.

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa quatre propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana les propostes són: el concert de Loquillo "Rock & Roll Actitud" al Palau Sant Jordi de Barcelona; l'espectacle "Arnau Itinerant" al Mercat de les Flors de Barcelona, l'obra "#Lifespoiler", a la Sala Flyhard de Barcelona, i l'exposició "Treballs, Carles Guerra". Lo Pati, Centre d'Art de les Terres de l'Ebre, Amposta. Fins al 20 de gener. 

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, és un lloc des d'on es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estan convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut