Olga Iuranova, supervivent de Mariúpol, al costat del seu cotxe calcinat, el 29 de setembre del 2022
Divendres, en exclusiva a les plataformes digitals i, diumenge, a les 22.05

"Entre la terra i el cel: guerra", la mirada única de Manel Alías des del front rus, a "30 minuts"

Demà divendres, 25 de novembre, s'estrena en exclusiva a les plataformes digitals i, diumenge, a les 22.05, a TV3, "Entre la terra i el cel: guerra", el reportatge de producció pròpia de "30 minuts", el viatge de Manel Alías al cor mateix de la guerra d'Ucraïna.

Com l'han viscut els ciutadans ucraïnesos i els prorussos atrapats a Mariupol i al Dombàs? El corresponsal de TV3 aporta una mirada única a les afectacions que està tenint la guerra d'Ucraïna des del front rus, amb un accés exclusiu a les zones del Donbass controlades per Rússia.

El reportatge inclou, entre altres continguts, entrevistes al president de la república annexionada de Donetsk i al darrer Premi Nobel de la Pau, així com a contraris a la guerra que, des de Moscou, expressen la seva oposició. Amb aquest reportatge, Manel Alías tanca una etapa de vuit anys com a corresponsal i enviat especial a la guerra. 

La guerra contra Ucraïna és molt mediàtica i és seguida dia a dia. Però la majoria de la premsa occidental està ubicada a territori ucraïnès. En nou mesos de conflicte, pràcticament no hi ha hagut periodisme objectiu des de les zones del Donbass controlades per Rússia. El "30 minuts" "Entre la terra i el cel: guerra" omple aquest buit. Un equip encapçalat per Manel Alías ha estat possiblement l'únic enviat d'una televisió occidental que ha seguit tot el procés d'annexió de les quatre regions ucraïneses des que es van convocar els referèndums i fins que Vladímir Putin va firmar els documents per incorporar-les a la Federació Russa. El reportatge mostra com es va fer les votacions en ciutats com Donetsk, i també en altres poblacions controlades recentment per les forces prorusses, com Volnovakha. 

Els protagonistes són els supervivents del setge de Mariúpol o els veïns de la capital de la regió de Donetsk. També s'entrevista el president de l'autoproclamada República de Donetsk, Denís Puixilin 

L'equip del "30 minuts" també ha estat a la ciutat russa de Volgograd (l'antiga Stalingrad) per comprovar com, des que ha començat la guerra, s'injecten encara més dosis de patriotisme. 

A Moscou, el programa entrevista el responsable de Memorial, l'organització que ha estat guardonada amb el Nobel de la Pau del 2022. Oleg Orlov llança acusacions molt dures contra Vladímir Puntin. Entre els casos de represaliats que inclou el programa destaca el de Gorinov, un regidor que ha estat el primer condemnat a presó en aplicació d'una llei aprovada a tota velocitat després de l'inici de la guerra "per desacreditar l'exèrcit rus". 

També hi ha el testimoni de primera mà de joves que marxen a combatre, dels que tornen del front i dels que no volen anar a lluitar. En aquest últim cas, es tracta d'una entrevista molt exclusiva a un home que viu amagat sense sortir ni tan sols a comprar menjar per por de ser descobert. 

El resultat d'aquest treball és una mirada única a les afectacions que està tenint aquesta guerra des del front rus. 

És també un treball especial per a Televisió de Catalunya, perquè amb aquest reportatge el periodista Manel Alías Tort, un dels rostres de referència des que va esclatar el conflicte, tanca una etapa de vuit anys com a corresponsal i enviat especial a la guerra d'Ucraïna.  

El títol "Entre la terra i el cel: guerra" fa referència a una cançó del grup Kinó, que a finals dels anys vuitanta es va fer molt popular a tota la Unió Soviètica. 

Un reportatge de: Manel Alías    
Realitzador: Xavier Brichs 
Imatge: Ilià Drobixevski (OVERON)   
Muntatge: Marc Escòlies   
Producció: Tatiana Voronina (OVERON), Belén Samper i Carles Fernández   

DECLARACIONS 

Frases dels supervivents del setge de Mariúpol o els veïns de la capital de la regió de Donetsk 

"Treu-me d'aquí, no sé què fer." 

"Solia viure aquí, al novè pis. Em vaig escapar per aquestes escales. Aquí vaig escriure ‘estic viva', perquè la meva família em pogués trobar." 

"Estic tancat a casa. No surto ni a comprar. Tinc por que els treballadors de l'oficina de reclutament em trobin." 

Denís Puixilin, president de l'autoproclamada República de Donetsk 

"Hi ha alguna possibilitat real que els ucraïnesos guanyin la guerra?"  

"No, és impossible." 

Oleg Orlov, de l'organització guardonada amb el Premi Nobel de la Pau 2022. 

"Un dels primers lemes del nazisme als anys trenta: ‘Un poble, un govern, un führer', no? ‘Una nació, un Reich i un führer'. Ara, què diuen a Rússia? Exactament el mateix." 

Material exclusiu de la guerra a Ucraïna, amb Manel Alías: una guerra sense final en l'horitzó (Entrevista a Catalunya Ràdio) 

Anar al contingut