Els XI Premis Gaudí de l'Acadèmia del Cinema Català, a TV3 i Catalunya Ràdio

TV3, iCat i Catalunya Informació seguiran en directe els XI Premis Gaudí, que se celebraran a partir de les 22.00, aquest diumenge, 27 de gener, al Palau de Congressos de Catalunya. La cerimònia de lliurament la dirigirà Lluís Danés i la conduirà Josep Maria Lari, popularment conegut com el Mag Lari. TV3 i Catalunya Ràdio són mitjans oficials dels Premis Gaudí.

La retransmissió per TV3 arrencarà just després del "Telenotícies vespre", amb un espai d'entrevistes als favorits de la nit i el més rellevant de la catifa vermella, a càrrec de Conchi Gallego i Lluís Salgado. Els periodistes Ismael Martín i Carolina Rosich s'encarregaran dels comentaris referents a la gala. Les emissores Catalunya Informació i iCat faran la transmissió conjunta de la cerimònia, amb la narració d'Àlex Gorina i Marc Garriga. Des de les 21.00, Pep Vila i Marc Ruiz seguiran l'arribada de convidats des de la catifa vermella. Després de la cerimònia, i fins la 01.00 entrevistaran els guanyadors dels premis.

TV3 i Catalunya Ràdio oferiran també en directe a través de les xarxes socials l'ambient que es viu al backstage de la gala. Lluís Salgado i Conchi Gallego recolliran les primeres impressions i les reaccions més espontànies dels premiats a peu d'escenari.

16 produccions, amb participació de TV3, opten a 50 nominacions als Premis Gaudí en les 22 categories d'aquesta onzena edició dels guardons. D'aquestes 16 produccions: "Formentera Lady", "Jean-François i el sentit de la vida" i "Les distàncies"; els documentals "Comandant Arian" i "Petitet", i les TV movies "El nom", "Vida privada" i "Vilafranca" són coproduccions de TV3. Per altra banda, "Yo la busco", "El fotógrafo de Mauthausen", "Entre dos aguas", "Petra", "Durante la tormenta", "La sombra de la ley", "La vida lliure" i el film d'animació "Memòries d'un home en pijama" tenen la participació de TV3.

"El cinema és un mirall pintat"

Amb el Mag Lari com a mestre de cerimònies i sota la direcció, per tercer any consecutiu, de Lluís Danés, la gala dels XI Premis Gaudí apostarà per la màgia com a fil conductor amb una escenografia plena de miralls que remet a una frase d'Ettore Scola ("el cinema és un mirall pintat").

La catifa vermella del Palau de Congressos obrirà les seves portes a les 19.30 hores i els primers a trepitjar-la seran el Mag Lari i Lluís Danés, presentador i director de la gala, i la junta directiva de l'Acadèmia de Cinema Català. A banda dels lliuradors, brillaran cares conegudes com els directors Juan Antonio Bayona, Isaki Lacuesta, Isa Campo, Jaime Rosales, Elena Trapé, Celia Rico, Sergi Portabella,  Carles Bosch, Joel Joan, Gustavo Sánchez, Alba Sotorra, Pau Durà, Mar Targarona, Sara Gutiérrez Galve, Lluís Maria Güell, Sílvia Quer o Sílvia Munt.
 
Actors i actrius seran també protagonistes a la catifa vermella. La trepitjaran Marisa Paredes,  Alex Brendemühl, Carme Elías, Alexandra Jiménez, Lola Dueñas, Eduard Fernández, Clara Segura, Alain Hernández, Israel Gómez, Sergi López, Maria Ribera o el flamant Gaudí d'Honor, Joan Pera. També hi passaran els músics Raül Fernández Refree i Joan Ximénez Petitet. Un cop acabi la gala, a les 00.30 hores, els guanyadors tornaran al photocall per fer-se la foto de família.

La presència femenina ha arribat per quedar-s'hi: si a la passada edició, un 40 per cent de les nominacions (i un 50 al palmarès) eren per a dones, pràcticament doblant les dades de 2017, enguany s¿ha avançat, fregant el 50 per cent. Una representació del talent femení que brilla especialment en la categoria de la direcció: la meitat dels llargmetratges nominats a Millor pel·lícula, Millor pel·lícula en llengua no catalana, Millor documental i Millor pel·lícula per a televisió estan dirigides per dones: Elena Trapé ("Les distàncies"), Sara Gutiérrez Galve ("Yo la busco"), Celia Rico ("Viaje al cuarto de una madre"), Mar Targarona ("El fotógrafo de Mauthausen"), Alba Sotorra ("Comandant Arian"), Diana Toucedo ("Trinta lumes"), Sílvia Quer ("De la ley a la ley") i Sílvia Munt ("Vida privada"). La incorporació natural de les dones en les nominacions als Gaudí també es manifesta fermament en categories com Muntatge, Fotografia, Direcció Artística, Efectes Visuals o So.

L'actor Joan Pera rebrà, de les mans de Mercè Sampietro (Gaudí d'Honor 2018), el Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2019 per la seva feina davant les càmeres, damunt dels escenaris i darrera el faristol: actor estimadíssim pel públic, ha viscut fenòmens com les sèries de televisió del Doctor Caparrós i les seves obres de teatre al costat de Paco Morán ("La extraña pareja", "La jaula de las locas", "Matar al presidente"); ha estat la veu en català i en castellà de Woody Allen o Rowan Atkinson, i ha protagonitzat pel·lícules com la producció associada de TV3, "Forasters", "Yucatán" o la internacionalment guardonada coproducció de TV3, "Pau, la força d'un silenci".

50 nominacions per produccions amb participació de TV3

16 produccions, amb participació de TV3, opten a 50 nominacions als Premis Gaudí en les 22 categories d'aquesta onzena edició dels guardons. D'aquestes 16 produccions: "Formentera Lady", "Jean-François i el sentit de la vida" i "Les distàncies"; els documentals "Comandant Arian" i "Petitet", i les TV movies "El nom", "Vida privada" i "Vilafranca" són coproduccions de TV3. Per altra banda, "Yo la busco", "'El fotógrafo de Mauthausen", "Entre dos aguas", "Petra", "Durante la tormenta", "La sombra de la ley", "La vida lliure" i el film d'animació "Memòries d'un home en pijama" tenen la participació de TV3.

"Formentera Lady", dirigida i escrita per Pau Durà; "Jean-François i el sentit de la vida", dirigida i escrita per Sergi Portabella; "Les distàncies", dirigida per Elena Trapé i escrita per Elena Trapé, Miguel Ibáñez Monroy i Josan Hatero, i "Yo la busco", dirigida per Sara Gutiérrez Galve i escrita per Sara Gutiérrez Galve i Núria Roura, opten al premi a la millor pel·lícula.

"El fotógrafo de Mauthausen", dirigida per Mar Targarona i escrita per Roger Danès i Alfred Pérez-Fargas; "Entre dos aguas", dirigida per Isaki Lacuesta i escrita per Isaki Lacuesta, Isa Campo i Fran Araújo i "Petra", dirigida per Jaime Rosales i escrita per Jaime Rosales, Michel Gaztambide i Clara Roquet, competeixen pel Gaudí a la millor pel·lícula en llengua no catalana.

Entre aquestes, destaquen "Entre dos aguas", d'Isaki Lacuesta, amb què es va endur la Concha d'Or a Sant Sebastià i "El fotógrafo de Mauthausen", de la directora Mar Targarona, amb Mario Casas com a Francesc Boix, que reuneixen 9 nominacions. "Petra", de Jaime Rosales, té 8 nominacions i "Les distàncies", d'Elena Trapé, en té 7.

Per altra banda "Memòries d'un home en pijama", de Carlos Fernández de Vigo, opta a la Millor pel·lícula d'animació. Els documentals "Comandant Arian", d'Alba Sotorra i "Petitet", de Carles Bosch, a Millor pel·lícula documental. I "El nom", de Joel Joan; "Vida privada", de Sílvia Munt i "Vilafranca", de Lluís Maria Güell, lluiten en la categoria de Millor pel·lícula per a televisió.

Això en una edició en què la meitat dels llargmetratges de ficció, documentals i per a televisió nominats tenen direcció femenina. De fet, tres dels cinc films amb més nominacions estan dirigits per dones.

A la millor direcció opten Elena Trapé, per "Les distàncies"; Isaki Lacuesta, per "Entre dos aguas" i Jaime Rosales, per "Petra". I, al Millor guió opten Clara Roquet, Jaime Rosales i Michel Gaztambide, per "Petra"; Elena Trapé, Josan Hatero i Miguel Ibáñez Monroy, per "Les distàncies" i Fran Araújo, Isa Campo i Isaki Lacuesta, per "Entre dos aguas".

Alexandra Jiménez, per "Les distàncies", i Bárbara Lennie, per "Petra", optaran al premi a la Millor protagonista femenina, i Àlex Brendemühl, per "Petra", Israel Gómez Romero, per "Entre dos aguas", Mario Casas, per "El fotógrafo de Mauthausen", i Sergi López, per "La vida lliure", al Millor protagonista masculí.

Enguany participen en els XI Premis Gaudí 65 produccions, entre llargmetratges, documentals, pel·lícules per a televisió, pel·lícules europees i curtmetratges, a més de les 11 pel·lícules on intervé talent català. Un total de 460 acadèmics han estat cridats a emetre el seu veredicte a la primera volta de votacions. Del 2 al 22 de gener, els acadèmics hauran d'escollir, en la segona ronda de votacions, un nom o un títol entre els quatre nominats per categoria.

El dimarts 29 de gener, a les 21.55 es podrà recuperar la gala de lliurament dels Premis Gaudí pel 33.

tv3.cat/gaudi

catradio.cat/gaudi

#PremisGaudí

Anar al contingut