Llars Mundet (Barcelona)

"Els internats de la por" participa en el Festival de Drets Humans de la Universitat de San Francisco

La producció de TV3 "Els internats de la por", dirigida per Montse Armengou i Ricard Belis, ha estat seleccionada per participar en la 19 edició del Festival de Drets Humans de la Universitat de San Francisco. Armengou participa en un col·loqui online sobre aquesta producció estrenada al "Sense ficció".

"Els internats de la por" forma part de la programació de la 19a edició del Festival de Drets Humans de la Universitat de San Francisco, un certamen dedicat a promoure la consciència i el debat sobre les injustícies en el camp dels drets humans a través de pel·lícules d'arreu del món. El festival se celebra en format online del 23 al 25 de febrer. "El internats de la por" està programat per avui, 23 de febrer, i compta amb la participació de la directora, Montse Armengou, en un col·loqui online.

Aquest treball de Montse Armengou i Ricard Belis va rebre el Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista, Associació de Dones Periodistes de Catalunya (2015), va ser finalista als Prix Europa en la categoria d'actualitat al millor programa de televisió europeu d'investigació (2015) i va estar seleccionat a competició oficial en el FIGRA, Festival International du Grand Reportage d'Actualité (2016).

TV3 el va estrenar l'abril del 2015 en el programa "Sense ficció", amb una molt bona audiència. Va ser vist per 635.000 espectadors de mitjana i va obtenir una quota de pantalla del 19,1%.

"Els internats de la por"

A Espanya, durant els anys del franquisme, molts nens eren enviats a col·legis religiosos, orfenats, preventoris antituberculosos o centres d'auxili social. Molts d'aquests, més que centres per ajudar els infants es convertien en presons. Els nens d'aquells centres van patir abusos físics, psíquics, sexuals, explotació laboral o pràctiques mèdiques dubtoses.

Els testimonis d'aquells alumnes reflecteixen el poc suport que Espanya els ha donat, i, fins i tot, la falta de reconeixement d'aquests fets. És per això que la majoria d'afectats no confien en la justícia espanyola i s'han afegit a la querella argentina contra els crims del franquisme que ha obert a Buenos Aires la jutge María Servini de Cubría.

El documental de Montse Armengou i de Ricard Belis tanca la trilogia sobre la infantesa com a víctima del franquisme, iniciada amb "Els nens perduts del franquisme" (primera part i segona part, 2002) i "Torneu-me el fill!" (2012).

Fitxa tècnica

Direcció: Montse Armengou i Ricard Belis
Producció: Roser Costa
Documentació: Montserrat Bailac
Direcció de fotografia: David Bou
Muntatge: Joan Carles Calvera
Il·lustracions: Joan Casaramona
Muntatge il·lustracions: Juan Serrano
Muntatge musical: Josep M. Homs
Postproducció d'àudio: Carles Garcia
Ambientació: Quim Viciana
2a càmera: Jordi Giralt i Xavier Martínez Butxaca
Estudiants en pràctiques: Jordi Farrés i Laia Canadell

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

Anar al contingut