Dimecres, a les 23.45

Els dialectes i la parla del Rosselló, a "El llenguado"

Demà dimecres, a les 23.45, TV3 emetrà un nou capítol d'"El llenguado", el programa sobre el català presentat pels actors Guillem Albà i Yolanda Sey. A la primera part del programa, en Guillem investigarà si vivim un moment de recuperació dels parlars dialectals o no i, a la segona, la Yolanda viatjarà al Rosselló.

El programa es preguntarà si els diferents accents i parlars dialectals del català "estan sortint de l'armari". Cada cop se sent més gent parlant en català no central als mitjans, en música i espectacles. Hi ha best-sellers escrits en parlars dialectals, les comarques recullen i salven les paraules pròpies, i la diversitat de la llengua és celebrada arreu. Però també és cert que l'escola i la televisió han fomentat la uniformització de la llengua a una escala abans inimaginable, i que encara hi ha molts catalans que pensen que parlen malament perquè no s'expressen en l'estàndard central, que popularment es considera el català "bo".

Mentre en Guillem aprofundeix en els parlars dialectals, la Yolanda viatja al Rosselló per conèixer més de prop els habitants de la Catalunya Nord i el català que parlen.

El programa

"El llenguado" recorrerà d'extrem a extrem l'àmbit lingüístic català caçant paraules i també les diverses maneres de parlar, de riure i d'estimar aquesta llengua que és de tots i que té tantes històries.

Cada un dels deu capítols s'organitza en dues parts. En la primera, els mateixos presentadors, amb l'assessorament del filòleg Pau Vidal, faran immersió en diversos temes lingüístics com la glosa o cant improvisat, el parlar dels joves, les aportacions del feminisme al català, la correcció política o la llengua dels avantpassats.

En la segona, els presentadors són també els reporters que viatjaran als llocs on el programa farà parada: Andorra, Formentera, el Rosselló, l'Albera, la Marina Baixa, el Segrià, Menorca, el Matarranya i Barcelona.

#JoEmQuedoACasa

tv3/elllenguado/

twitter/elllenguado

Anar al contingut