El Super3 se centra en la prevenció de l'assetjament amb el lema "Aprenem a conviure"

Aquest dilluns, 30 de novembre, el Super3 enceta una programació dedicada a l'assetjament, que donarà eines tant als nens com als pares per detectar-lo i combatre'l. Sota el lema "Aprenem a conviure" s'ha creat una pàgina específica al web del Super3, "Una mà de contes" estrenarà cinc històries noves sobre el tema i l'"InfoK" emetrà una peça informativa al voltant de l'assetjament. Així mateix, també s'ha programat el curtmetratge candidat als Premis Gaudí "Cua de sirena", que tracta sobre la diversitat sexual i parla de la necessitat d'acceptació de l'altre i de la diferència.

El canal Super3, en col·laboració amb el Departament d'Educació de la Generalitat, ha posat en marxa un seguit d'accions per posar a l'abast dels súpers i les seves famílies per detectar l'assetjament i també per combatre'l. D'una banda, s'ha preparat una programació especial amb noves històries d'"Una mà de contes", una peça informativa de l'"InfoK" i l'emissió del curtmetratge "Cua de sirena". I de l'altra, el Super3 també oferirà eines digitals a través del nou espai que s'ha posat en marxa al web super3.cat, amb el lema "Aprenem a conviure".

 

Cua de sirena (dilluns, 30 de novembre, a les 18.10)

Aquest curtmetratge d'animació, candidat als Premis Gaudí, vol sensibilitzar sobre els estereotips de gènere i la diversitat, així com sobre el lliure desenvolupament de la identitat i trencar amb el binarisme de gènere. 

El protagonista d'aquesta història, produïda amb la tècnica de l'stop-motion, és en Roc, que en una sortida a la platja amb els companys d'escola ha de triar entre ser un humà o una sirena. Si n'escull una opció, ha de renunciar a l'altra.

"Una cosa o l'altra. Blanc o negre. Carn o peix. Nen o nena, humà o sirena… Com si només hi hagués dues opcions! No pot ser que una decisió sigui també que no vols prendre una decisió?"

"Cua de sirena" està produïda per ActuaVallès-Ca l'Enredus i dirigida per Alba Barbé, autora també del llibre amb el mateix títol, juntament amb Sara Carro i amb les il·lustracions de Joan Turu.

 

Una mà de contes (de dilluns a divendres, a les 17.55)

El programa "Una mà de contes" estrenarà la segona edició de contes sobre assetjament. Seran cinc preqüeles o adaptacions de contes clàssics que conviden a revisar alguns codis de convivència. Amb guió d'Elisenda Roca, escriptora, periodista i presentadora de ràdio i televisió, l'assessorament literari de Teresa Duran i il·lustracions de l'artista búlgara Ina Hristova, premi Junceda 2016.

 

Si en la primera edició es plantejaven qüestions com la burla, les bromes de mal gust, l'acceptació del diferent o l'abús de poder, en aquesta segona edició el programa es planteja si no són les germanastres de la Ventafocs les que necessiten

Comprensió, o temes com la necessitat de la Sireneta de trobar la seva pròpia veu per saber demanar ajuda, l'origen de l'expressió "Patim, patam, patum" en la cançó del Patufet i la pressió de grup davant d'una situació d'assetjament. L'espai també es pregunta què hauria passat si els Tres Porquets s'haguessin unit davant l'amenaça del llop, en lloc d'anar cadascun pel seu costat, i parla de la necessitat que algú li digui a la Rínxols d'Or que ha de respectar l'espai dels altres.

A més d'aquestes preqüeles, "Una mà de contes" recuperarà els contes originals de cada una d'aquestes històries, que es podran veure després del capítol d'estrena. I al llarg dels pròxims dies també s'emetran altres contes del programa sobre assetjament i convivència, com "En fullaraca, un monstre molt tendre", "El ruc i la somera", "El rei burleta", "El banquet imaginari", "Tim i la banda" o "El marcianet lleig".

 

Et necessito Ventafocs (dimarts 1 de desembre)

Si alguna cosa els fa més il·lusió a les germanastres de la Ventafocs que anar al ball de palau, però no resulta tan fàcil escollir la roba més adequada per a un esdeveniment tan important i no tothom que diu ser amic ho és a l'hora de la veritat. En aquesta versió de la Ventafocs, la fada padrina se li apareixerà a una de les germanastres just per dir-li que confiï en la Ventafocs. La pregunta és si després que la Ventafocs ajudi la seva germanastra la convidaran al ball.

 

Un dos tres, els tres porquets (dimecres 2 de desembre)

Aprofitant que la mare ha de sortir de casa, els tres germans fan de les seves. Ballen, juguen, armen gresca... El llop que camina pels voltants s'ensuma alguna cosa. Els tres germans, espantats, opten per estar units davant del perill. Atents i silenciosos aconsegueixen salvar la situació. Però la casa ha quedat tota desordenada. Junts col·loquen cada cosa al seu lloc just abans que torni la mare.

 

Patim, patam, patum, en Patufet i la seva amiga Estel (dijous 3 de desembre)

En Patufet, a més de ser molt petit, té un gran cor i li agrada molt la música. Patim, patam, patum és el soroll que fa la pilota quan alguns companys seus la fan botar al seu voltant al pati de l'escola, per espantar-lo i riure-se'n. En Patufet resisteix com pot, fins que una companya de classe, l'Estel, decideix fer un pas perquè la mestra hi intervingui. Des de llavors, cada vegada que la seva mare li fa un encàrrec, en Patufet pot anar cantant tranquil. Patim, patam, patum, homes i dones del cap dret...

 

No tot és teu, Rínxols d'Or (divendres 4 de desembre)

La curiositat de la Rínxols d'Or no té límits. Fins al punt que no sap distingir quan molesta i quan no. En els seus passejos pel bosc no dubta a remoure els nius dels animals o d'agafar qualsevol fruita que se li ofereixi sense tenir en compte els altres. Pel camí, algú li dirà que ha de ser respectuosa amb la natura i que no tot és seu, ni està disposat per satisfer els seus capricis. La Rínxols rectifica i intenta restaurar el mal que ha fet, però de sobte es troba amb la caseta dels ossets. Què farà? Entrarà sense trucar? Se n'aprofitarà, si està buida?

 

El cant de la Sireneta (dimarts 8 de desembre)

A la Sireneta no li agrada gaire cantar. Prefereix aventurar-se en el mar lluny de les seves germanes i la seva família. Però un dia es perd i no sap trobar el camí a casa. Un pop malvat l'enganyarà amb la intenció de menjar-se-la a ella i a la resta de sirenes. És llavors quan la Sireneta trobarà la seva pròpia veu i cantarà amb totes les seves forces per demanar ajuda i salvar les seves germanes del perill.

 

InfoK (dilluns 30 de novembre, a les 20.00)

El programa "InfoK" de dilluns dedicarà part dels continguts del dia a explicar en què consisteix la nova eina web del Super3 contra l'assetjament. Per això, se centrarà especialment en ajudar els petits espectadors a utilitzar i conèixer quin tipus d'informació i suport hi poden trobar. I també s'incidirà de nou en la importància de buscar ajuda i no callar en cas de patir o ser testimoni d'assetjament.

 

L'espai web "Aprenem a conviure" (disponible a partir de dilluns, 30 de novembre)

El web del Super3 estrenarà dilluns un monogràfic sobre l'assetjament adreçat als súpers (super3.cat/assetjament). En aquest especial, els infants que entrin trobaran una relació de vídeos i textos que els ajudaran a entendre què és l'assetjament, quan es produeix i què han de fer en cas de trobar-se en aquesta situació. L'especial identifica els diferents rols que apareixen en una situació d'assetjament: des de l'agressor, fins a la víctima, passant pels observadors i els defensors, però sense culpabilitzar ningú.

El monogràfic ha estat pensat perquè el nen el segueixi d'una manera ordenada i entengui tots els aspectes que s'han de tenir en compte en una situació d'assetjament: des de la definició del concepte, fins a llibres o pel·lícules que el poden ajudar a aprofundir sobre aquest tema. Tot i així, també pot consumir el contingut de manera personalitzada, és a dir, en l'ordre que més li agradi.

Els continguts que trobaran els súpers en aquest especial són vídeos del programa "InfoK", que en diferents moments de l'emissió han parlat de l'assetjament i que s'han triat per a aquest monogràfic, així com les històries de l'espai "Una mà de contes" centrades en aquest problema.

super3.cat

super3.cat/assetjament

facebook/super3

instagram/super3

youtube/super3

Anar al contingut