Guillem Albà, a l'Institut d'Estudis Catalans
Guillem Albà, a l'Institut d'Estudis Catalans
Demà, a les 22.35

El català de la natura, a "El llenguado"

Demà, dimecres, 19 de febrer, a les 22.35, TV3 emetrà un nou capítol d'"El llenguado", un programa sobre el català presentat pels actors Guillem Albà i Yolanda Sey que parla sobre la llengua en un to distès i amb sentit de l'humor. A la primera part del programa de demà, en Guillem visitarà l'Institut d'Estudis Catalans i, a la segona, la Yolanda visitarà Formentera per conèixer un parlar molt ric en fauna i flora.

Qui mana en el català? Qui pot decidir que se suprimeixin els diacrítics o que una paraula entri al diccionari? En Guillem visita l'Institut d'Estudis Catalans, coneix la màxima autoritat de la llengua i li fa alguna pregunta incòmoda. En aquesta primera part del programa, en Guillem parlarà de l'ortografia catalana -que desperta passions-, de diccionaris i desobediències, i descobrirà, per exemple, que als diccionaris la lletra H és molt més divertida que la I.

A la segona part, la Yolanda se'n va a Formentera: pesca, plantes medicinals, flaons, quioscos de platja... i un català preciós. Tan bonic com la petita de les Pitiüses.

El programa

"El llenguado" recorrerà d'extrem a extrem l'àmbit lingüístic català caçant paraules i també les diverses maneres de parlar, de riure i d'estimar aquesta llengua que és de tots i que té tantes històries.

Cada un dels deu capítols s'organitza en dues parts. En la primera, els mateixos presentadors, amb l'assessorament del filòleg Pau Vidal, faran immersió en diversos temes lingüístics com la glossa o cant improvisat, el parlar dels joves, les aportacions del feminisme al català, la correcció política o la llengua dels avantpassats.

En la segona, els presentadors són també els reporters que viatjaran als llocs on el programa farà parada: Andorra, Formentera, el Rosselló, l'Albera, la Marina Baixa, el Segrià, Menorca, el Matarranya i Barcelona.

TV3 emetrà "El llenguado" cada dimecres, a les 22.30, després d'"APM?".

Enllaç a la nota de premsa:

tv3.cat
tv3/elllenguado/

twitter/elllenguado

Anar al contingut