DIVENDRES, A LES 22.15

El 33 estrena la sèrie documental "Trens singulars"

El divendres 18 d'agost, a les 22.15, el 33 estrenarà "Trens singulars", una sèrie documental francesa a través de la qual l'espectador farà la volta al món amb el periodista Philippe Gougler a bord dels trens més peculiars de cada indret. S'emetran 12 episodis fins al 3 de novembre.

El 33 estrenarà divendres 18 d'agost la sèrie documental francesa "Trens singulars" ("Des trains pas comme les autres", en el seu títol original), que acompanya el periodista francès Philippe Gougler a descobrir diversos països del món a través d'una de les seves passions: viatjar amb tren. El ferrocarril és un mitjà únic per conèixer cada contrada i per entrar en contacte directe amb la població autòctona. Alhora, és un mirador privilegiat des del qual es pot observar tant el paisatge físic com el paisatge humà de cada país.  

La sèrie s'emetrà tots els divendres a les 22.15 fins al 3 de novembre. En total seran 12 capítols corresponents a dues temporades de la sèrie original. De cada episodi se'n faran dues repeticions: la primera, cada dissabte a les 00.40; la segona, cada dilluns a les 23.10. També estarà disponible a tv3alacarta. 

Episodi 1: Sud-Àfrica (18 d'agost) 

Sud-àfrica és un país de contrastos, desigualtats i extrems. Fa poc més de 30 anys que va desaparèixer l'apartheid, però les injustícies que provocava aquell sistema encara es perceben en la distribució de la riquesa. La discriminació oficial ha desaparegut, però els negres continuen tenint infinitament més probabilitats de ser pobres. La sensació general, però, és que la gent té esperança i és optimista. 

Episodi 2: Birmània (25 d'agost) 

Birmània no es va poder visitar durant molt temps. Els trens birmans són tots força antics i sotraguegen de valent els passatgers, tot i que no circulen gaire de pressa. De fet, sembla que tot el país es mogui a un ritme molt lent. Però tant als trens com a les estacions gairebé tothom somriu i s'hi pot trobar personatges interessantíssims amb històries molt curioses. 

 

Episodi 3: Brasil (1 de setembre) 

En aquest episodi, Philippe Gougler visita el Brasil per presentar a l'espectador uns trens poc comuns. N'hi ha que travessen la selva amazònica i d'altres que llisquen sobre el mar. I allà on no hi ha trens, hi ha altres mitjans de transport ben curiosos. Però el més fascinant és la gent del Brasil i, concretament, la de l'Amazònia, que conserva l'orgull de viure en un entorn preciós i únic que actualment es troba amenaçat. 

Episodi 4: Madagascar (8 de setembre) 

Madagascar, a l'est de l'Àfrica, és una de les illes més grans del món. Tot i que la infraestructura ferroviària està poc desenvolupada i és antiquada, encara queden parts del país en què el tren és un mitjà de transport fonamental. A més dels lèmurs i dels baobabs, que són els símbols de la fauna i la flora malgaixes per excel·lència, en Philippe descobrirà sobretot la gent, que té uns vincles entre si que van fins i tot més enllà d'aquesta vida. 

Episodi 5: Filipines (15 de setembre) 

Pel fet d'estar formades per 7.000 illes, les Filipines no són un país on el tren sigui la millor opció per moure-s'hi. Per això, en aquest viatge en Philippe utilitza altres mitjans de transport per voltar per la capital, pel camp i per la costa. Ara bé, les vies que hi ha al país estan explotades al màxim perquè, a més dels trens, hi circulen uns vehicles que són un dels molts exemples de l'enginy dels filipins. 

 

Episodi 6: Estats Units (22 de setembre) 

Encara que els mitjans de transport hegemònics dels Estats Units siguin el cotxe i l'avió, en Philippe agafarà el tren per travessar aquest país des de Chicago fins al llegendari oest americà. És un viatge que emula la història de descobriment i conquesta dels Estats Units, i en el qual en Philippe coneixerà viatgers, vaquers, subhastadors de bestiar, propietaris de vagons de tren privats i, fins i tot, aspirants a astronauta. 

Episodi 7: Grècia (29 de setembre) 

Els trens grecs no són gaire diferents dels de la resta d'Europa, però durant el seu viatge per aquest país en Philippe descobrirà un poble especial: una gent orgullosa del seu passat, supersticiosa, respectuosa amb les tradicions, que estima el seu país. Des de les monges dels monestirs dels Meteors fins als pescadors d'esponges, els grecs li ensenyaran com és la vida del dia a dia en un país on la història té un pes tan important. 

Episodi 8: Japó (6 d'octubre) 

Per als aficionats als trens, el Japó és sobretot el país del Shinkansen, el "tren bala". Va ser el primer tren d'alta velocitat del món i es caracteritza per una puntualitat extrema. Amb el Shinkansen es pot anar ràpidament d'una punta a l'altra del país, però al Japó hi ha trens més tranquils que permeten contemplar espectacles com ara el hanami, la florida dels cirerers, que els japonesos celebren deixant de banda la seva contenció habitual. 

Episodi 9: Marroc (13 d'octubre) 

En aquest episodi, en Philippe visitarà el Marroc amb tren i anirà de sorpresa en sorpresa: els adobers de Fes, les collidores de safrà de Taliouine, el personal que treballa als trens que travessen el desert o els camellers que pasturen els seus ramats pràcticament enmig del no-res li faran descobrir uns mons que no s'imaginava. Les estacions modernes i els trens de segona mà comprats a França tenen un aire europeu, però el pes de la tradició és molt important en aquest país del nord d'Àfrica. 

Episodi 10: Nova Zelanda (20 d'octubre) 

Nova Zelanda és un país situat literalment a l'altra banda del món respecte dels europeus, amb uns paisatges espectaculars i amb una actitud especial davant de la vida, influïda per un contacte estret amb la natura i una combinació de cultura maori, europea i asiàtica. En Philippe coneixerà diversos trens neozelandesos, entre els quals un de petit que pot conduir un mateix, un que té els seients giratoris i un altre en el qual li oferiran un concert maori. 

 

Episodi 11: Sri Lanka (27 d'octubre) 

Sri Lanka és una illa de l'oceà Índic que sembla que amagui mons diferents: el dels miners que busquen pedres precioses, el dels temples hindús, el dels rituals on la gent es clava ganxos a la pell i no els surt sang o el dels Vedda, un poble que viu a les muntanyes com fa milers d'anys. I per anar d'un a l'altre, no hi ha res millor que els trens singalesos, on sempre hi ha molt d'ambient. 

Episodi 12: Tanzània (3 de novembre) 

A Tanzània no hi ha gaires trens, però en Philippe aprofita les tres línies del país per anar des de la gran ciutat de Dar es Salaam fins a la selva per veure ximpanzés, al llac Tanganyika per pescar de nit i a la sabana per veure hipopòtams, girafes, zebres i tota la fauna que associem amb Àfrica. Els trens tanzans són molt modestos, però s'hi viatja sempre molt ben acompanyat. 

Anar al contingut