Demà, els accidents infantils, a "Quèquicom"
Demà, els accidents infantils, a "Quèquicom"
Demà, a les 22.10

Com evitar els accidents infantils, a "Quèquicom"

Demà, dimecres 29 de gener, a les 22.10, al 33, "Quèquicom" dona a conèixer els paranys que hi ha en una casa i com es poden evitar, convertint-la en un lloc més segur. Un curs de primers auxilis; com es reanima un infant, o de quina manera es tracten les cremades, els cops i els ennuegaments són alguns dels coneixements que es podran adquirir veient aquest reportatge.

La Georgina Pujol té un fill d'un any força entremaliat. Intenta tocar els endolls, enfilar-se a les baranes, llepar tot el que troba... A l'Hospital Sant Joan de Déu, assisteix a un curset de primers auxilis en què s'adona que aliments com la fruita seca, les salsitxes de frankfurt o la pastanaga crua poden taponar les vies respiratòries dels infants i provocar ennuegaments. Saber com es fa la maniobra de Hemlich pot salvar la vida d'una persona.

El dia a dia està ple de paranys per a un infant. Accidents de cotxe, ofegaments, cops i cremades són la primera causa de mort en les criatures de fins a 14 anys. Què s'ha de fer si un infant queda inconscient per una aturada cardiorespiratòria? Tot i que és poc freqüent en infants, és molt greu. El doctor Jordi Pou, especialista en lesions infantils, ensenya com s'ha de practicar la reanimació cardiopulmonar en un nadó, perquè es fa lleugerament diferent que en els adults.

I quan un nen es crema? En contra de la creença popular, no hem d'aplicar pomades, pasta dentífrica ni cremes hidratants. S'ha d'aplicar aigua freda una bona estona, i si la cremada és extensa o profunda cal anar a un centre hospitalari.

Si l'infant es dona un cop al cap és normal que vomiti a causa de l'ensurt, però si ho fa diverses vegades pot ser conseqüència del traumatisme. En aquest cas, cal portar-lo immediatament a urgències. L'especialista Carles Luaces, cap d'Urgències de l'Hospital de Sant Joan de Déu, explica la importància de deixar el nen en observació i, en cas que presenti una manifestació clínica, pot ser necessari fer un TAC per veure si hi ha lesió interna.

"Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33, s'emet cada dimecres a les 22.00.

tv3.cat/quequicom
facebook.com/quequicom
@quequicom33
Anar al contingut