Catalunya Ràdio posa en marxa la iniciativa del Dia de la Llengua, amb continguts especials a tots els programes 

Aquest dijous, 27 d'abril, la llengua catalana serà la gran protagonista de la programació de Catalunya Ràdio, iCat i Catalunya Música, que prestaran especial atenció a l'ús que es fa del català en diferents àmbits. Tots els programes, de manera lúdica i divulgativa, tractaran explícitament qüestions de gramàtica, lèxic, sintaxi o fonètica relacionades amb el català i els continguts habituals de cada espai

Aquesta iniciativa s'emmarca dins el Pla Estratègic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), aprovat fa pocs mesos, per connectar amb tota la ciutadania i impulsar el català. Els mitjans públics són l'agent actiu capaç de difondre l'ús de la llengua en molts àmbits i fomentar l'accés universal a continguts en català. A més, a l'entrada de la seu de Catalunya Ràdio, a la Diagonal de Barcelona, hi haurà la mascota de la campanya "Dona corda al català", la Queta. 

"El matí de Catalunya Ràdio", amb Laura Rosel, explicarà com està previst que es desenvolupi tota la jornada i aprofitarà per parlar, amb el sotscap del programa, Albert Segura, de quines són les expressions que han fet servir per connectar amb els oients els diferents realitzadors de l'emissora com ara "Som-hi!" o "Amunt!". A més, Màrius Serra comentarà les frases més peculiars que fan servir habitualment els tertulians. A la secció de televisió, posaran el focus en quin tractament de la llengua es fa en programes com "Eufòria".  

A "L'última hora del matí de Catalunya Ràdio", amb Quim Morales, Charlie Pee i Joel Díaz, es jugarà una partida de Trivial relacionada amb l'ús del català i en Xavier Pérez Esquerdo anirà a la Lleialtat Santsenca a jugar a l'Scrabble amb un grup de persones que es troben habitualment per competir en aquest joc de llengua. 

El "Popap", amb Mariola Dinarès, entrevistarà l'excap del Departament d'Assessorament Lingüístic de Catalunya Ràdio Oriol Camps, que és membre emèrit de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), i parlarà amb la persona més jove que treballa en aquest departament. A més, conversarà amb Mireia Farrús, lingüista computacional, i amb diferents creadors de continguts.  

Els serveis informatius també se'n faran ressò. El "Catalunya migdia" emetrà un avançament de l'especial sobre llengua del podcast "Mapamundi" i explicarà com es garanteix la correcció lingüística d'un informatiu. 

"La tarda de Catalunya Ràdio", amb Elisenda Carod, analitzarà, dins de la tertúlia, l'estat de salut del català i els reptes de futur que té la llengua amb Gerard López, periodista i autor del llibre "Treu la galleda! El català s'enfonsa, però tu el pots salvar", i Míriam Martín, autora de "Teràpia lingüística, relaxa't, que el català té solució!". La secció d'Empar Moliner recollirà expressions, modismes i frases fetes que fan servir els membres de l'equip de "La tarda de Catalunya Ràdio". 

Carod es preguntarà també si es parla prou bé el català i el paper que hi tenen les xarxes socials. Ho farà amb els responsables de l'Optimot i l'ésAdir, dues eines que poden ajudar en aquesta tasca, Francesc Xavier Vila i Moreno, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, i Ernest Rusinés, cap d'Assessorament Lingüístic de la CCMA, respectivament. I a la secció de l'editor de llibres Malcolm Otero s'analitzarà el llibre "Boulder", de l'escriptora Eva Baltasar, la primera novel·la en català que ha aconseguit ser finalista en els Premis Booker International. 

Expressions pròpies a l'Eurolliga  

A la prèvia de partit Barça i Chelsea, entre les 18.00 i les 18.45, Sònia Gelmà parlarà amb Ernest Macià per explicar la secció "Generem llengua", que fa uns anys que es fa a les transmissions de l'Eurolliga al "Tot gira" i que busca generar llenguatge propi en català de paraules o expressions del bàsquet que sovint es diuen en anglès o en altres llengües. El TERMCAT ja ha validat i acceptat expressions sorgides d'aquesta secció. 

L'informatiu "Catalunya nit", amb Kílian Sebrià, farà servir sis paraules de diferents parlars dels Països Catalans (País Valencià, Illes Balears, Franja de Ponent, Catalunya Nord, l'Alguer i Andorra) en algunes de les notícies i després s'explicarà què signifiquen. A més de mostrar aquesta diversitat, es farà una edició especial de "La patrulla", l'espai de Xavier Vilà i Sergi Mulero, on repassaran errades de lectura del programa i expressions crossa utilitzades habitualment pels periodistes. 

El programa '"XL", amb Roger Carandell, Marta Montaner i Juliana Canet, parlarà amb Maria Prieto, coordinadora de l'equip de lingüistes del grup d'emissores de Catalunya Ràdio, i amb la lingüista de la CCMA Olga Clapés sobre algunes lletres de cançons de grups referents de la música pop i urbana en català, com The Tyets, Figa Flawas o Julieta, entre d'altres. Es tractarà de saber com evoluciona la llengua i sobre si hi ha d'haver límits quan s'usa per a fins creatius i artístics com la música. També portaran el "llibre d'estil" per corregir les expressions o els errors més comuns que acostumen a fer en el programa.  

I "La nit dels ignorants 3.0", amb Xavier Solà, buscarà com sempre la participació activa dels oients a partir de tres preguntes: Quina és l'expressió o frase feta que heu après dels vostres familiars que més feu servir? Quina és la paraula nova que més us agrada de les que heu après dels vostres fills? I quina és la paraula més bonica del diccionari, segons vosaltres? 

iCat i Catalunya Música 

L'emissora iCat també se suma a l'homenatge a la llengua amb el programa d'"Els experts"que tractarà les recents descobertes científiques al voltant dels orígens de la llengua catalana, recollides al llibre "Lletres que parlen: Viatge als orígens del català" de Jesús Alturo i Tània Alaix, amb els seus autors. I parlaran amb els responsables dels webs Goita què fan ara, Des del sofà i Doblatge en català, que fan pressió per al doblatge de continguts audiovisuals en català. 

El programa "Independents" posarà el focus en grups que van començar cantant en anglès o castellà, però que s'han passat al català com és el cas de Mishima, o Marc Darià Artiola, un músic que va néixer a la localitat nord-americana de Tucson, a l'estat d'Arizona, però que des de fa uns quants anys viu a Barcelona i és un enamorat del català. 

L'emissora Catalunya Música dedicarà el programa "Tots els matins del món", amb Ester Pinart i Joan Vives, a conversar sobre llengua i música amb la lingüista de Catalunya Ràdio Margarida Hervàs. Farà una valoració de quins han estat els reptes i l'evolució del model lingüístic a l'emissora des de la seva fundació el 10 de maig del 1987. També hi haurà un concurs participatiu a través del portal web i les xarxes socials de Catalunya Música per posar a prova els coneixements de l'audiència sobre llengua i música. 

#LlenguaCatRàdio 
#ConnectemPerArribarATu 
Anar al contingut