Catalunya Ràdio estrena un nou podcast, "Fulles perennes", dedicat a llibres cabdals de la història de Catalunya

Catalunya Ràdio estrena un nou podcast, "Fulles perennes", dedicat a llibres cabdals de la història de Catalunya

Aquest dilluns, Catalunya Ràdio estrena un nou podcast setmanal, "Fulles perennes", dedicat als llibres cabdals de la història de Catalunya, amb el periodista Enric Calpena i la producció de The Mediapro Studio

"Fulles perennes" és un programa d'uns 25 minuts de durada que, en diversos capítols, explicarà alguns llibres cabdals de la Història de Catalunya, amb l'ajut de diversos recursos sonors segons el contingut, el context i la repercussió.

Cada llibre serà tractat en tres, quatre o cinc episodis, amb un format similar: un narrador, la intervenció d'uns quants especialistes i historiadors que ajudaran a entendre el contingut, i uns fragments dramatitzats.

La tria serà representativa. A més d'elegir èpoques distintes, també s'ha procurat incorporar una bona varietat de gèneres: cròniques, memòries, novel·les, viatges... Amb homes i dones que en la seva època van poder viure i escriure pàgines memorables, les quals avui són de lectura obligada per entendre la part més humana i més viscuda d'aquelles hores èpiques.

Els llibres seleccionats són, a tall d'exemple, els següents:

"Epistolari d'Estefania de Recasens", 1534-40. Conjunt de cartes que creuà aquesta aristòcrata amb la seva mare, figura destacada de la cort de Carles V. Constitueixen un testimoni molt valuós de la vida quotidiana dels nobles i dels fets principals esdevinguts en l'època més glamurosa de l'imperi espanyol. També ajuda a entendre el rol social, econòmic i polític de les dones poderoses d'aquella època.

"Els darrers dies de la Catalunya Republicana," Antoni Rovira i Virgili, 1940. Un cop a l'exili, l'autor publica aquest diari sobre les darreres setmanes que va passar a la Catalunya Republicana, camí de la frontera. És un testimoni apassionant d'un món que s'enfonsa, davant l'avenç de l'exèrcit franquista. Rovira havia estat un intel·lectual i polítics destacat d'aquell univers, i la retirada, amb la por i el desastre general que els cau al damunt, té un fort contingut dramàtic.

"L'ambaixador a la cort del Gran Mogol, d'Antoni de Montserrat," de 1600. Al llibre es descriuen les vicissituds viscudes durant els viatges per l'Índia, la Xina i l'Àsia en general. En el seu relat aquest jesuïta, el Marco Polo català, deixa constància de les experiències, els pobles, les cultures i la geografia que va poder observar. El llibre resulta d'un gran interès perquè dona notícia per primera vegada de regions, ètnies, religions, cultures i tradicions desconegudes fins aquell moment a Occident.

"Els altres catalans", Francesc Candel, 1964. A mig camí entre el reportatge i l'assaig, aborda la immigració a Catalunya. L'autor explica la seva experiència i parla obertament dels anomenats xarnegos. L'obra retrata una realitat quotidiana que les estadístiques d'aleshores no feien aflorar, en relació amb l'arribada massiva d'immigrants andalusos, murcians, gallecs i extremenys que s'instal·laven a barriades modestes i aïllades de la població autòctona. Es podria combinar amb un altre llibre de Candel com "Donde la ciudad cambia su nombre", del 1957.

La direcció del programa serà d'Enric Calpena, realitzador d'"En guàrdia", un programa que s'emet des del 2001 a Catalunya Ràdio, actualment líder d'audiència en la seva franja. Amb més de 850 programes emesos, "En guàrdia" és la referència dels programes d'història a Catalunya i un dels més sentits de tot l'Estat. A més, és professor universitari i autor de diverses novel·les i llibres de divulgació històrica.

El guió serà d'Alfred Bosch, doctor en Història, professor i autor de novel·les històriques, amb les quals ha guanyat premis com el Sant Jordi, el Ramon Llull, el Nestor Luján i el Prudenci Bertrana. També ha escrit diversos assajos històrics, que també han estat guardonats. La producció serà de Pilar Razquin, productora des del primer moment del programa "En Guàrdia!" i de molts programes de ràdio i televisió des de la dècada dels noranta.

Anar al contingut