Catalunya Ràdio col·abora en la posada en marxa d'una emissora solidària a Sierra Leone

CAT RADIO BAR-MING, que emet en període de proves, abasta un territori habitat per més de tres milions de persones.
Catalunya Ràdio col·labora en la posada en marxa d'una emissora solidària a Sierra Leone

L'emissora CAT RADIO BAR-MING, instal·lada a la ciutat de Madina, al nord de Sierra Leone

Catalunya Ràdio ha col·laborat amb el projecte d'engegar una ràdio solidària a Sierra Leone. Els treballs de la iniciativa liderada per Pemi Fortuny, excantant del grup de rock Lax'n'Busto, van arrencar fa cinc anys i han permès que actualment hagin començat les emissions en període de proves de CAT RADIO BAR-MING. L'emissora està situada a la població de Madina, capital administrativa de Tonko Limba, al districte de Kambia, al nord-oest de Sierra Leone, una de les àrees més pobres d'aquest país africà, a prop de la frontera amb Guinea.

La col·laboració de Catalunya Ràdio s'ha fonamentat en l'aportació de material tècnic per al funcionament de l'emissora i en l'assessorament sobre el disseny del local.

La idea d'instal·lar-hi una emissora de ràdio va néixer durant el viatge que Pemi Fortuny va fer fa cinc anys a Sierra Leone i després d'una conversa que va tenir amb Chema Caballero, un missioner que va dirigir un programa de rehabilitació dels anomenats "nens soldats" d'aquell país.

El projecte ha tirat endavant, finalment, després de grans esforços dels habitants de Madina, i també gràcies a les donacions de moltes persones i entitats catalanes. La fundació Esport Solidari Internacional (ESI) ha canalitzat l'ajuda econòmica i logística amb l'experiència obtinguda després de la construcció, fa uns anys, d'un camp de futbol en aquesta població del nord de Sierra Leone.

En aquests moments, CAT RADIO BAR-MING emet en període de proves unes vuit hores al dia. A principis de l'any vinent està prevista la inauguració de la ràdio, que basarà la seva programació en la sanitat, l'educació i la comunicació entre les diferents localitats per convocar reunions o avisar de qualsevol incidència.

L'èxit d'aquesta iniciativa ha fet de CAT RADIO BAR-MING una de les emissores més escoltades de Sierra Leone i ha contribuït a canviar una llei de Sierra Leone que només permetia la instal·lació d'una ràdio comunitària per província. Arran del conveni amb COMIUM (companyia africana de telefonia mòbil) s'ha pogut construir una torre de 80 metres al costat de l'emissora i s'ha instal·lat la ràdio.

En un principi, l'àrea de cobertura de CAT RADIO BAR-MING abastava un territori on viuen entre 150.000 i 180.000 persones, però gràcies al suport obtingut i a l'orografia del país, l'emissora la poden arribar a sintonitzar més de tres milions de persones.

A causa a la limitació de recursos de la gent del nord del país (ja que no hi ha electricitat pública fora de la capital), la gent només pot recórrer a la ràdio com a mitjà de comunicació, i només poden escoltar dues o tres emissores comercials.

catradio.cat/

DOCUMENTS RELACIONATS