La tarda de Catalunya Ràdio, amb Elisenda Carod, des de la botiga de roba íntima Rubí Casals de Manresa pel Dia Mundial de la Ràdio
La tarda de Catalunya Ràdio, amb Elisenda Carod, des de la botiga de roba íntima Rubí Casals de Manresa pel Dia Mundial de la Ràdio

Catalunya Ràdio celebra el Dia Mundial de la Ràdio amb una programació especial arreu de Catalunya des de casa dels oients

Aquest dilluns, 13 de febrer, Catalunya Ràdio està celebrant el Dia Mundial de la Ràdio amb una programació especial amb tots els seus programes, des del matí fins ben entrada la matinada, des de casa d'alguns dels seus oients. Sota el lema "Venim amb tu", l'emissora ha anat fins a Artesa de Segre (la Noguera), Manresa (Bages) i Badalona (Barcelonès). "El búnquer", l'XL" i "La nit dels ignorants 3.0" tindran lloc en diverses localitzacions de la ciutat de Barcelona. A més, el "Popap" s'ha emès des de Tallinn (Estònia).

iCat està fent un homenatge a la ràdio amb edicions especials d'"Els experts", "Independents" i "LOFT", que per un dia es fusionarà amb "Les gates". I Catalunya Música s'ha sumat a la celebració del Dia Mundial de la Ràdio amb una programació especial sota el lema "Ràdio i pau".

El desplegament parteix d'una crida a l'audiència per escollir on fer els programes, en la qual Catalunya Ràdio va rebre més de 300 propostes de persones i entitats d'arreu, des de ciutats a micropobles o indrets tan allunyats com Honolulu (Hawaii), Miami (Estats Units) o Sidney (Austràlia). Els diferents espais de la graella adapten els seus continguts a les destinacions finalment escollides.  .

"El matí de Catalunya Ràdio", a Artesa de Segre (la Noguera)

El programa que dirigeix i presenta Laura Rosel, "El matí de Catalunya Ràdio", s'ha traslladat a un espai de treball compartit d'Artesa de Segre (la Noguera) anomenat "La nou coworking", especialment pensat per a dones que viuen en entorns rurals, i que té la capacitat de generar sinergies per dinamitzar el territori.

Laura Rosel ha fet balanç del gran incendi que hi va haver a Artesa de Segre a l'estiu i ha parlat de quins riscos hi ha en ple hivern amb la sotsinspectora dels GRAF, el Grup d'Actuacions Forestals, Etel Arilla. També hi ha hagut una taula de debat sobre emprenedoria i món rural, amb productores locals, que han explicat la dificultat de tirar endavant les seves petites empreses, amb un tast de formatges de la zona i el seu maridatge amb els vins més escaients. A més, hi ha hagut una entrevista, amb actuació musical, de Maria Baró, cantautora d'Artesa.

Pel que fa a "L'última hora del matí de Catalunya Ràdio", amb Quim Morales, Charlie Pee i Joel Díaz, s'han centrat en les singularitats d'Artesa de Segre amb el seu particular sentit de l'humor. Charlie Pee i Xavier Pérez Esquerdo han sortit al carrer per convèncer els establiments del poble que posin Catalunya Ràdio al fil musical. Joel Díaz ha jugat una partida del joc Trivial basada en Artesa de Segre i ha dedicat la seva cançó al municipi. També hi ha hagut un especial de la secció de turisme amb tot d'experiències que es poden viure en la comarca de la Noguera.

El "Popap", a Tallinn (Estònia)

L'equip del programa "Popap", liderat per Mariola Dinarès, ha viatjat fins a Tallinn (Estònia) convidat per Varvara & Mar, un estudi fundat per Varvara Guljajeva i Mar Canet, amb qui han parlat d'art digital en un dels països més digitalitzats del món. Les obres d'aquest estudi creatiu, que actualment fa servir la intel·ligència artificial, són reconegudes internacionalment.

La mare de Canet és oient del "Popap" i va ser qui va proposar la invitació al programa. Un dels últims projectes de Varvara & Mar és el Dream Painter, una instal·lació robòtica que transforma els somnis en pintures i que ha fet una obra d'art en directe arran de la visita del "Popap".

"La tarda de Catalunya Ràdio", a Manresa i al pis de les Teresines

El programa "La tarda de Catalunya Ràdio", amb Elisenda Carod, s'ha fet des de la botiga de roba íntima Rubí Casals de Manresa (Bages). Entre sostenidors, pijames i cotilles, Carod ha donat veu al petit comerç i, amb el seu equip i convidats, han aclarit veritats i mentides sobre la roba interior. També han explicat què és el bra-fitting, que permet esbrinar la talla de sostenidors més adient. El programa ha inclòs una entrevista personal amb Lildami pel seu nou disc, a més de les seccions habituals.

En el tram final, Elisenda Carod, ha visitat les Teresines al barri de Gràcia de Barcelona, en els minuts previs a l'estrena del podcast de La Cubana "Teresines, pim, pam, pum" al web i a l'app de Catalunya Ràdio, tot coincidint amb el Dia Mundial de la Ràdio.

El "Tot costa", des del bressol del bàsquet

Des de les 19.00, el programa "Tot costa", dirigit i presentat per Jordi Costa i Sònia Gelmà, s'està emetent dels llocs mítics de reunió de jugadors de la Penya i aficionats al bàsquet: el restaurant Miranapoli, una pizzeria italiana de Badalona (Barcelonès). La visita permet analitzar a fons tots els detalls previs la disputa de la Copa ACB, que tindrà lloc de dijous a diumenge al Pavelló Olímpic de la localitat.

El "Tot costa" té com a convidats l'excapità i expresident del Joventut, Jordi Villacampa; el jugador verd-i-negre Pau Ribas, que fa unes temporades va jugar al Barça; i l'actual jugador blaugrana Nicolás Laprovíttola, amb passat a Badalona amb la Penya.

"El búnquer", sempre a contracorrent

A partir de les 21.05, "El búnquer" deixa de ser clandestí per un dia. En Peyu, Jair Domínguez i Neus Rossell aprofiten que els estudis de Catalunya Ràdio han quedat buits per sortir del seu búnquer i fer el programa, per primera vegada després de tres temporades, des de l'emissora. Amb públic només procedent de Barcelona, han preparat una biografia molt especial i més d'una sorpresa.

L'"XL", a El Velódromo de Barcelona

A les 23.00, el programa "XL" visita un dels bars amb més solera de Barcelona, El Velódromo. Roger Carandell, Marta Montaner i Juliana Canet entrevisten Samantha Hudson, artista, actriu i cantant, i comparteixen taula amb oients i un reguitzell de convidats especials. Tractaran temes com la salut sexual masculina, com han de ser les truites poc fetes, les ràfegues de ràdio ràpides conegudes amb les sigles FRB o les pel·lícules romàntiques preferides dels presentadors per a Sant Valentí.

"La nit dels ignorants 3.0" recrearà el mític cambrot dels germans Marx

Dos estudiants de Vic que comparteixen un pis de 40 metres quadrats a Barcelona han convidat Xavier Solà a fer el programa "La nit dels ignorants 3.0" des de casa seva. La idea és convertir el pis en el mític cambrot dels germans Marx, on no para d'entrar i sortir gent. Passaran pel programa la família i els amics dels nois, una taxista que durà el sopar, un celler que portarà el beure, entre altres. I, també els oients de "La nit dels ignorants 3.0" que, com cada nit, llançaran les seves preguntes punyents.

Programació especial d'iCat  i Catalunya Música

A iCat, després d'onze temporades en antena, "Els experts" ha demostrat que si alguna cosa no pateix el programa és la síndrome del full en blanc. És per això que l'equip format per Albert Miralles, Laia Vidal, Roger Seró, Franc Lluis, Sergi Vives, Estela Ortiz i Mariona Batalla han partit del no-res per generar cinc hores de directe on la improvisació ha estat la gran protagonista. Els temes els han proposat els oients a través de les xarxes socials del veterà matinal d'iCat.

L'"Independents", amb Josep Martín i David Talleda, a les 18.00, ha estat dedicat als músics que fan ràdio. I és que hi ha molts músics que han agafat els micròfons no per cantar, sinó per presentar els seus propis programes de ràdio. Tot coincidint amb el Dia Mundial de la Ràdio, el programa ha repassat alguns d'aquests músics-locutors. Alguns d'ells a la mateixa emissora iCat (Lluís Gavaldà, amb "El celobert"; Miqui Puig, amb "Pista de fusta"; o Dani Nel·lo, amb "Jazz Watusi") o Catalunya Ràdio (Quico Pi de la Serra, amb "T'agrada el blues?") i, d'altres, d'arreu del món (Bob Dylan, Steven Van Zandt o Drake).

I el "LOFT", a les 21.00, es fusiona amb el programa nocturn dels divendres, "Les gates" per crear el "LOFT de les Gates" per un dia. Els continguts no seran diferents dels de cada nit, però la forma ho farà canviar tot.

I, a Catalunya Música, el magazín "Tots els matins del món", que presenten Ester Pinart i Joan Vives, ha obert el programa amb el poder que té la música i la ràdio en la construcció de la pau, amb una selecció de músiques inspirades per l'antífona "Da Pacem". També hi ha hagut una taula rodona protagonitzada per tres persones vinculades amb projectes que treballen per la pau a través de la música.

També al matí, Montse Aguilera ha presentat el concert titulat "Un crit per la humanitat" protagonitzat per la soprano Elza van den Heever, el tenor Andrew Staples, el baix Hanno Müller-Brachmann, el Cor de la Catedral de Colònia i l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de l'Oest d'Alemanya, dirigits per Martyn Brabbins. Han interpretat el "Rèquiem de Guerra" de Benjamin Britten.

El programa d'actualitat musical "Assaig general", amb Albert Torrens i Marta Lanau, ha fet un repàs a diverses iniciatives de pau de les quals s'ha fet ressò el programa, a punt de fer un any de l'esclat de la guerra d'Ucraïna. També han entrevistat i han convidat a tocar en directe el pianista Poyo Moya, que ha parlat sobre les conferències que ell mateix ofereix sobre el blues, un gènere musical nascut de la injustícia.

El programa "El gran tour", que presenta Victòria Palma, ha ofert una edició especial sota el lema del dia: "Ràdio i pau".

I, des de les 20.00, audició de l'oratori ''La fi del món. El judici. El nou món", del compositor suís Joachim Raff. Presentat per Eulàlia Benito, el concert està marcat pels conflictes bèl·lics que hi va haver a Alemanya durant la dècada del 1870, ja que va néixer com una "protesta artística en contra del curs amenaçador del món, la barbàrie, la guerra i la decadència".

A més, les Nacions Unides també han fet la seva celebració amb un reportatge sobre la importància de la ràdio com a mitjà de comunicació, en el que ha participat Maria Alba Gilabert, redactora dels serveis informatius de Catalunya Ràdio. El 13 de febrer de 1946, la ràdio de les Nacions Unides va començar les seves emissions. Poc més de seixanta anys després, el 2012, l'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar la data com a Dia Mundial de la Ràdio.

 

#DiaCatRàdio

catradio.cat
twitter.com/CatalunyaRadio
instagram.com/CatalunyaRadio
facebook.com/catradio
tiktok.com/@catalunyaradio
twitch.tv/catalunyaradio
iCat.cat
twitter.com/iCatfm
instagram.com/icatfm
facebook.com/icatfm
catmusica.cat
catradio.cat/catalunya-musica/concerts
twitter/catalunyamusica
instagram/Catalunyamusica
facebook/catalunyamusica

Anar al contingut