L'estatueta dels Premis Gaudí que cada any lliura l'Acadèmia del Cinema Català
L'estatueta dels Premis Gaudí que cada any lliura l'Acadèmia del Cinema Català (ACN/Jordi Borràs)

9 produccions, participades per TV3, recullen 23 guardons en els XV Premis Gaudí

Ahir, a la Sala Oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), es va celebrar la gala de lliurament dels XV Premis Gaudí, que es va poder seguir en directe per TV3 i Catalunya Ràdio, que reconèixer les millors pel·lícules de l'any 2022 en 25 categories.

Les produccions guardonades, amb la participació de TV3, han estat 9: "Alcarràs" amb 5, "Un año, una noche" amb 5, "Pacifiction" amb 3, "Suro" amb 3, "La Maternal" amb 2, "Los renglones torcidos de Dios" amb 2, "Historias para no contar" amb 1, "El sostre groc" amb 1 i "Sis nits d'agost" amb 1.

La coproducció de TV3, "Alcarràs", segon llargmetratge de Carla Simón, s'imposa als Premis Gaudí. Nominada a 14 categories, va aconseguir amb cinc premis: els de millor pel·lícula, millor direcció, millor guió originalmillor direcció de producció i també el premi especial del públic.

El premi a la millor pel·lícula en llengua no catalana se'l va endur "Pacifiction", d'Albert Serra i amb la participació de TV3. Els acadèmics també la van guardonar amb el Gaudí a la millor direcció artística i a la millor fotografia.

"Els Gaudí d'enguany han premiat produccions ambicioses, que han tingut ressò i reconeixement internacional. El cinema català s'ha pogut veure en festivals tan importants com Berlin, Sant Sebastià o Canes, amb èxit. I hem de seguir treballant perquè això no sigui només un miratge. El compromís de TV3 és seguir apostant per un cinema de qualitat que porti el nostre talent i la nostra llengua i cultura arreu del món. El triomf ahir d'"Alcarràs", "Pacifiction", "Un año, una noche" o "Suro" demostra la diversitat de productes en què participem. Ara cal que la gent torni i ompli els cinemes recolzant productes de quilòmetre zero", ha estat la valoració d'Oriol Sala-Patau, després d'una edició en què gran part de les produccions guardonades comptaven amb la participació de TV3.

"Un año, una noche", d'Isaki Lacuesta i amb la participació de TV3, es va emportar també cinc estatuetes de les 14 a què estava nominada: millor guió adaptat, millor muntatge, millor música original, millor so i millors efectes visuals.

La coproducció de TV3 "Suro" va aconseguir el Gaudí a la millor direcció novella per a Mikel Gurrea. També els seus dos actors principals, Vicky Luengo i Pol López, van ser guardonats com a millors protagonistes femenina i masculí.

Els premis de l'Acadèmia del Cinema Català també van voler reconèixer amb un Gaudí les interpretacions de dues actrius de "La Maternal", amb la participació de TV3. Carla Quílez va guanyar el premi a millor interpretació revelació, una categoria que s'estrenava aquesta edició, i Ángela Cervantes el premi a millor actriu secundària.

El premi al millor actor secundari ha estat per a Àlex Brendemülh, per "Historias para no contar", amb la participació de TV3. També és el seu segon premi Gaudí, l'anterior el va guanyar el 2010.

La coproducció de TV3 "El sostre groc", d'Isabel Coixet, va guanyar el premi a millor documental. Basat en els casos d'abusos sexuals a l'Aula de Teatre de Lleida es podrà veure aviat al "Sense ficció".

"Sis nits d'agost" va ser la pel·lícula per a televisió, coproduïda per TV3, guardonada als Gaudí. Una pel·lícula de Ventura Durall que explica la preparació de la mort volguda del religiós i activista polític Lluís Maria Xirinacs.

El cronista de cinema Jaume Figueras, tot un referent per a l'audiència de TV3 pel seu "Cinema 3", va recollir el Gaudí d'Honor - Miquel Porter 2023. La periodista Ana García-Siñeriz, amb qui va compartir les retransmissions de les gales dels premis Oscar, va ser l'encarregada de donar-li el premi.

El premi Gaudí al millor maquillatge i perruqueria se'l va endur l'equip de "Los renglones torcidos de Dios", amb Montse Sanfeliu i Carolina Atxukarro. La mateixa pel·lícula amb la participació de TV3 va aconseguir el Gaudí al millor vestuari per a Alberto Valcárcel.

tv3.cat/ficcioicinema

tv3.cat/documentals

Anar al contingut