20 anys de l'"InfoK": la referència informativa infantil de les famílies i de les escoles

L'informatiu "InfoK", del canal Super3, dirigit i presentat per Núria Vilanova, celebra aquest 23 d'abril, diada de Sant Jordi, el seu vintè aniversari. Al llarg d'aquesta llarga trajectòria, el programa s'ha convertit en el referent informatiu de nens i nenes, ja sigui a casa o als centres escolars, on els reportatges de l'"InfoK" es fan servir, sovint, com a suport educatiu. En aquests 20 anys, l'espai del Super3 ha rebut tota mena de reconeixements i premis, l'últim dels quals, el Premi Nacional de Comunicació en la categoria de Televisió. I l'última temporada, l'"InfoK" ha batut rècords de participació i visualització en entorns digitals, i s'ha convertit en un dels programes amb més usuaris únics de tota la televisió catalana.

El programa "InfoK", l'espai informatiu del canal Super3, va començar l'emissió el 23 d'abril del 2001. Vint anys després, aquest 23 d'abril, a les 20.00, s'emetrà una edició especial del programa dedicada a la diada de Sant Jordi, i més endavant, per cloure la temporada, l'"InfoK" celebrarà l'aniversari amb un programa monogràfic sobre aquests 20 anys d'història.

A llarg d'aquestes dues dècades de trajectòria, l'"InfoK" ha repassat tota l'actualitat informativa explicada als més petits. Notícies relacionades amb els conflictes internacionals, la ciència, la política, el medi ambient, la cultura o l'economia, entre d'altres. Qualsevol notícia que s'ha tractat als informatius d'adults ha estat susceptible de ser explicada a l'"InfoK". Això sí, afegint-hi sempre el context històric, científic, geogràfic o cultural que converteixi qualsevol d'aquests esdeveniments en fets molt més comprensibles i pedagògics, tant per al públic infantil com per al públic adult en general. El llenguatge utilitzat és clar, en cap cas simple, i les imatges que il·lustren les diferents notícies se seleccionen escrupolosament perquè siguin adequades per a totes les edats.

Presentat actualment per Núria Vilanova, per l'"InfoK" han passat altres professionals reconeguts de TV3, com Núria Solé, Mireia Segú, Jordi Gil, Manel Alías, Lluís Marquina i Laia Servera.

A més de Núria Vilanova, l'equip actual del programa està format per onze professionals més. L'equip de realització l'integren Marta Tobajas, Josep Suroca i Lluís Xufré. La producció va a càrrec de Carles Rubio i l'equip de redacció està format per Jordi Aguilera, cap d'edició, i Núria Casals, Miquel Piris, Anna Arboix, Irene Blay i Oriol Company.

 

Els nens i les nenes, els autèntics protagonistes

Una de les característiques més destacades de l'"InfoK" és que sempre ha donat veu, sistemàticament i en gairebé tots els temes tractats, als nens i nenes, per tal que puguin opinar, participar i involucrar-se en el que passa al seu entorn. A través de la pàgina web, que és una eina clau en la comunicació entre el programa i els espectadors, també s'incentiva la participació, ja sigui en forma de concursos, enquestes, preguntes o interaccions de tot tipus.

El programa disposa de diverses seccions de participació, com l'espai "Explica'ns coses", un punt d'interacció constant amb els "infokaires", que hi adrecen dubtes, preguntes o missatges dirigits a altres nens i nenes. En aquesta secció, els "infokaires" també poden dirigir les seves preguntes als experts, com ara metges o responsables de seguretat o d'educació. També està en marxa una altra secció dedicada a les aficions dels "infokaires", en què els nens i nenes animen la resta a apassionar-se per diverses aficions, com el col·leccionisme de minerals, l'astronomia, la meteorologia o el dibuix, per exemple.

Una de les últimes accions participatives que ha tingut més èxit ha estat el concurs per triar el nom del primer nanosatèl·lit de la Generalitat. Prop de 10.000 nenes i nens d'arreu del territori van participar en aquest concurs organitzat per l'informatiu infantil del canal Super3. El nom triat va ser "Enxaneta" i, des del 22 de març, aquest nanosatèl·lit es passeja per l'espai amb el nom escollit pels "infokaires".

 

Edicions monogràfiques

Sempre que l'actualitat ho ha reclamat, l'"InfoK" ha ofert edicions especials del programa dedicades monogràficament a un tema, com, per exemple, al canvi climàtic, al dia de la dona, a les malalties minoritàries, als menors estrangers no acompanyats, als virus i vacunes, a la tornada a l'escola o a les fake news. L'"InfoK" és un programa que s'utilitza sovint a les escoles com a material pedagògic i, en el cas dels especials, aquest ús s'hi multiplica.

 

Rècords d'audiència digital

Al març de l'any passat, l'"InfoK" es va situar, per primera vegada, al capdavant del rànquing dels programes més vistos al TV3alacarta. També va ser el primer cop que un programa de "target" infantil es va situar com l'espai més vist a la carta de tota la CCMA. Des d'aleshores, l'"InfoK" ha continuat batent rècords de participació i visualització en entorns digitals, i s'ha convertit en un dels programes amb més usuaris únics de tota la televisió catalana.

 

Un espai àmpliament premiat

Al llarg de la seva història, l'"InfoK" ha rebut nombrosos reconeixements. Els més recents han estat el Premi Nacional de Comunicació en la categoria de Televisió, el Premi Jaume d'Urgell de la ciutat de Balaguer, el dels editors de revistes i diaris digitals APPEC i una menció als premis CIRCOM de la televisió europea.

Aquest guardons s'afegeixen a una llarga llista de premis que ha rebut el programa al llarg de la seva història, com, per exemple, el Premi Unicef per la defensa dels drets dels nens (2005), el Premi Ràdio Associació de Catalunya (2006), el Premi anual al periodisme social en televisió del Consell Municipal de Benestar Social (CMBS) de Barcelona (2016), el Premi de Curts Científics en el certamen "Ciencia en acción" (2016), el Premi Marta Mata 2017 de l'Associació de Mestres Rosa Sensat, el Premi Zapping 2017 com a millor programa informatiu (i finalista en aquesta categoria en tres edicions), o la menció com a finalista al Japan Prize dins de la categoria de Primària de la Divisió Audiovisual.

 

super3.cat/infok

super3.cat

facebook/super3

instagram/super3

 

Anar al contingut