Barcelona

Què és Wikileaks?

Wikileaks, que podríem traduir com a "wikifiltracions", és un lloc web independent, sense publicitat ni ajudes públiques, que publica informes anònims i documents filtrats, preservant l'anonimat dels informants. El web va aparèixer a la xarxa el desembre del 2006 de la mà de l'activista australià Julian Assange. Des d'aleshores la seva base de dades ha acumulat 1,2 milions de documents. Wikileaks es va donar a conèixer mundialment en publicar el passat 5 d'abril un vídeo en què es veu com des d'un helicòpter nord-americà maten el reporter de Reuters Namir Noor-Eldeen, el seu ajudant i nou persones més, a l'Iraq. L'últim titular que ha sortit de Wikileaks acusa els serveis secrets pakistanesos, que reben ajuda econòmica de Washington, d'haver ajudat la insurgència afganesa. La Casa Blanca ha dit que la filtració d'informes és una "amenaça potencial" per als EUA.

Actualitzat
Wikileaks funciona de la mateixa manera que l'enciclopèdia Viquipèdia en oferir a qualsevol usuari la possibilitat de penjar anònimament, mitjançant una connexió xifrada, textos, àudios o vídeos confidencials, l'autenticitat dels quals el portal s'encarrega de verificar.

Per al seu funcionament, el portal de les filtracions compta amb cinc voluntaris a temps complet i entre vuit-cents i un miler de col·laboradors, entre tècnics informàtics, advocats i altres professionals. Els diners que necessita per al seu manteniment provenen de donacions privades. No accepta publicitat ni ajudes públiques.

El seu creador i impulsor és Julian Assange, un activista australià del qual no se saben gaires coses amb certesa. Mai ha volgut donar la data de naixement, que alguns analistes han fixat en el 1971. Va estudiar Física i Matemàtiques a la Universitat de Melbourne fins al 2006 i també Filosofia i Neurociència. S'ha dit que viu amagat per evitar ser assassinat, però això no li ha impedit recollir diversos premis que el seu web ha obtingut. Assange ha dit que els seus pares van fundar una companyia de teatre itinerant i que per això va anar a 37 escoles i 6 universitats diferents a Austràlia. Més tard, Assange va treballar com a programador i promotor de programari lliure.

"El que estem fent no és ni més ni menys que el que fan les agències d'espionatge: periodisme d'investigació d'alta tecnologia", va declarar en una ocasió a "The New York Times". Segons Julian Assange, Wikileaks ha publicat més documents classificats que tota la premsa mundial junta.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut