La Xina

El líder de la dissidència xinesa, jutjat a Pequín per haver incitat a la subversió contra l'Estat

El dissident polític més destacat de la Xina, Liu Xiabao, ha estat jutjat a Pequín acusat d'haver incitat a la subversió. El judici arriba un any després que fos detingut per haver firmat la "Carta 08", un manifest en què milers d'intel·lectuals xinesos reclamaven una Xina més democràtica i feien una crida al respecte dels drets humans i a la llibertat d'expressió. Al voltant del tribunal s'ha desplegat un cordó policial per impedir manifestacions de suport a l'activista. Les autoritats també han prohibit que la seva dona sortís de casa, així com a la resta de firmants del manifest. La sentència no se sabrà fins divendres. Per la seva part, la Unió Europea i els Estats Units han denunciat el procés

Actualitzat
El Tribunal Popular Intermedi Número 1 de Pequín ha jutjat Liu Xiabao, professor de literatura i escriptor de 53 anys, per haver incitat a la subversió contra el poder de l'Estat, un delicte que la Xina acostuma a aplicar als contraris al règim. L'històric dissident, empresonat fa 20 anys per ser un dels ideòlegs de la revolta de Tiananmen, el van detenir fa un any, el 8 de desembre, amb motiu de la publicació de l'anomenada "Carta 08", un text que reclamava una Xina més democràtica i exigia l'aplicació dels drets recollits en la Constitució xinesa, com el final del partit únic, el sufragi universal, la llibertat de premsa i d'expressió o la millora del medi ambient.

Els advocats del dissident, que podria ser condemnat a 15 anys de presó, havien demanat un ajornament de la vista, perquè van ser avisats amb molt poc marge, però el tribunal no ho ha acceptat. La negativa posa de manifest la voluntat de Pequín de celebrar el judici coincidint amb les vacances de Nadal a Occident, per intentar que passi inadvertit. En qualsevol cas, Xina ja l'ha jutjat i divendres donarà a conèixer la sentència.

A les portes del tribunal, s'han acostat uns 200 seguidors del considerat el dissident polític més destacat de la Xina, entre ells alguns convocats a través de la xarxa de Twitter, que portaven un llaç groc per donar suport a l'activista. Els convocats manifestaven que el el líder dissident "representa la llibertat d'expressió" i demanaven la seva llibertat o el final de la censura de xarxes com Twitter o Facebook.

Tanmateix, el gran desplegament policial ha impedit l'accés als jutjats de manifestants i de diplomàtics europeus i americans que volien accedir al judici com a observadors. A més, els firmants de la "carta 08" que havien anunciat que anirien al jutjat per compartir de manera simbòlica la responsabilitat de la firma, han estat retinguts a casa per la policia.

Entre els retinguts a casa, la dona de Liu, la poetessa Liu Xia; la líder de les Mares de Tiananmen, Ding Zilin, o Bao Tog, entre d'altres.
Anar al contingut