Kabul

Dos soldats espanyols morts i un de ferit greu en un atemptat a l'oest de l'Afganistan

Un atemptat amb una furgoneta carregada d'explosius ha causat la mort de dos militars espanyols al nord-oest de l'Afganistan, a la província d'Herat. En l'atac, un tercer militar espanyol ha resultat ferit de gravetat. Amb aquestes dues víctimes mortals, ja són 87 els militars espanyols morts en la missió a aquest país. La ministra de Defensa, Carme Chacón, viatja a l'Afganistan per repatriar els cossos dels dos soldats. El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha mostrat el seu condol, així com el líder del PP i el rei Joan Carles.

Actualitzat
La ministra de Defensa, Carme Chacón, viatja a l'Afganistan per repatriar els cossos dels dos militars morts en l'atemptat suïcida. La delegació del Ministeri de Defensa, encapçalada per Chacón i el cap de l'Estat Major de la Defensa, el general de l'Aire José Julio Rodríguez, ha partit aquest diumenge a la tarda de la base aèria de Torrejón de Ardoz en direcció a la base de suport avançat d'Herat.

Segons ha informat Carme Chacón, els fets han passat quan un comboi de l'exèrcit afganès tornava cap a la base del camp Stone, a la província de Shindand, després de fer un exercici d'instrucció.

El comboi estava format per dotze camions afganesos i sis blindats espanyols. Un d'aquests, que circulava en última posició, ha estat envestit per una furgoneta carregada amb una gran quantitat d'explosius i conduïda per un suïcida.

Els dos militars espanyols han mort a l'acte i els ferits els han traslladat a un hospital d'Herat, on s'ha intervingut el ferit de més gravetat.

La ministra ha identificat les víctimes com el caporal primer Rubén Alonso Ríos i el brigada Juan Andrés Suárez García. Tots dos pertanyien a la Brigada Lleugera Aerotransportable (Brilat), amb seu a Figueiredo, Pontevedra, i estaven destinats a Herat des de feia uns mesos.

87 militars espanyols morts a l'Afganistan

Amb aquestes dues últimes víctimes mortals s'eleven a 87 els militars espanyols morts en la missió a l'Afganistan. Tot i així, només sis són fruit d'accions de guerra i atemptats. Els dos últims van morir fa ja un any, també en un atac de la insurgència contra una columna de blindats espanyols. La resta de morts són imputables a accidents de trànsit i aeris, com el del Iak-42.

Espanya té a l'Afganistan un contingent de 778 militars, la majoria destacats a la base d'Herat, on hi ha hagut l'atemptat, i a la ciutat de Badgis. A Herat, Espanya lidera la base de suport avançat (FSB), i a Qala-e Naw, una unitat de reconstrucció provincial (PRT). 

Els primers efectius espanyols van arribar a l'Afganistan el 2002, quan es van ubicar a la zona de Kabul i els voltants. Va ser a partir de l'any 2005 que es van desplaçar a la zona d'Herat.
Anar al contingut