Texas

L'"Ike" deixa tres víctimes mortals i nombrosos danys materials al seu pas per Texas

L'huracà "Ike" ha tocat terra a l'illa de Galveston i ha recorregut Texas amb vents de fins a 160 quilòmetres per hora. Fonts governamentals, han indicat que els danys han estat molt significatius a Texas i Louisiana, sobretot a l'illa de Galveston, on l'hospital ha quedat negat i el governador de Texas ha anunciat que ha començat l'operació de cerca i rescat de víctimes. Les autoritats nord-americanes han declarat Texas zona catastròfica l'àrea afectada i l'alcalde de la ciutat de Houston ja ha dit que es necessitaran de dues a tres setmanes per recuperar la normalitat. Es calcula que les pèrdues econòmiques ocasionades per l'huracà, només en aquest Estat, superen els 100.000 milions de dòlars.

Actualitzat

Els efectes de l'"Ike" sobre territori nord-americà han deixat tres víctimes mortals: un nen que ha rebut un fort cop al cap amb una branca d'un arbre sacsejat pel vent, un banyista i una persona gran mentre l'evacuaven de casa seva al comtat de Brazoria. No hi ha notícia de cap víctima mortal a l'illa de Galveston, però els bombers no han deixat de treballar per rescatar persones atrapades per l'aigua.

L'"Ike" és l'huracà més potent que toca terra als Estats Units des del "Katrina". La prova dels seus efectes devastadors són visibles a la ciutat costanera de Galveston, molt a prop de Houston. Les onades de més de cinc metres han passat per sobre dels dics de contenció, ho han inundat tot i han causat incendis i nombrosos desperfectes als edificis. Però ni aquesta amenaça ni les advertències de les autoritats nord-americanes han fet que la gent marxés de casa. Tot i que més d'un milió de persones han estat evacuades, fins al 40% de la població ha preferit quedar-se a casa seva.

L'"Ike" ha arribat dissabte al matí a la densament poblada costa de Texas com un huracà de categoria 2. Si bé ara l'huracà s'ha convertit en tempesta tropical, l'"Ike" ha passat per l'àrea metropolitana de Houston, on hi viuen 5,6 milions d'habitants, amb vents de més de 160 quilòmetres per hora i deixant al seu pas greus danys econòmics.

Les dimensions de l'"Ike" són pràcticament iguals a les de la superfície de tot l'estat de Texas. Ja hi ha més de 4 milions de persones sense electricitat i l'huracà ha portat pluges torrencials i perillosos vents a la zona.

Trajectòria prevista

Tot i que els huracans tendeixen a perdre intensitat ràpidament conforme s'endinsen a terra, en el cas de l'"Ike" la reducció de la força del vent s'està fent molt lentament. A la matinada de diumenge, l'huracà entrarà per l'oest de l'estat d'Arkansas i progressivament anirà disminuint d'intensitat. El Centre Nacional d'Huracans ha alertat també del perill que es produeixin tornados després del seu pas, en determinades àrees de Louisiana i Arkansas.

Problemes energètics

Les companyies petroquímiques i petrolieres que operen al golf de Mèxic i a l'àrea de Galveston han cancel·lat totes les seves operacions i el port de Houston ha fet el mateix. Es calcula que s'ha suspès el 20% de la producció de cru domèstic, el 14% del gas natural i el 70% de la producció petroquímica.

El president dels Estats Units, George Bush, ha promès assistència immediata a la costa de Texas. En una declaració als jardins de la Casa Blanca, Bush ha explicat que el secretari de Seguretat Nacional, Michael Chertoff, es desplaçarà a la zona afectada tan aviat com sigui possible per coordinar les tasques d'assistència.

Bush també ha expressat la seva preocupació pel possible impacte de l'huracà "Ike" en els preus de l'energia i ha començat a prendre mesures. L'Agència per a la Protecció del Medi Ambient ha suspès una sèrie de condicions que permetran la importació de certs tipus de gasolina. A més, Washington s'ha compromès a "supervisar els preus" del combustible per garantir que el consumidor sigui tractat de manera justa malgrat els problemes.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut