Brussel·les

Els biocombustibles tenen poc a veure amb l'alça dels preus dels aliments

Quina culpa tenen els biocombustibles de l'alça dels preus dels aliments ? Segons Peter Vis, de la Direcció General d'Energia de la Comissió Europea, en tenen "molt poca". En una entrevista a Catalunya Ràdio, Vis ha explicat que els aliments que més han pujat últimament són l'arròs, i "l'arròs no s'usa per fer biocarburants". En canvi, el sucre ha estat baixant en els últims mesos, i "el sucre etanol és molt usat". Però no tothom opina el mateix. Un informe de l'Organització de les Nacions Unides per l'Agricultura i l'Alimentació afirma que l'augment de la demanda de cereals, canya i olis vegetals per part de la indústria de biocombustibles està disparant els preus d'aquests productes destinats al consum humà.

Actualitzat

Els biocombustibles fets a partir de productes agrícoles, com la canya de sucre, s'han presentat com una opció neta i barata per a les nostres necessitats energètiques. Els biocarburants són combustibles d'origen biològic obtinguts de manera renovable a partir de restes orgàniques. I, com tot, té avantatges i inconvenients.

Avantatges

Peter Vis, de la Direcció General d'Energia de la Comissió Europea, considera que els biocombustibles tenen "molt poca culpa, un efecte menor" en l'augment de preus dels aliments. Vis, però, reconeix que "hi és, i ho sabem, però s'ha exagerat molt als mitjans de comunicació els últims mesos l'efecte dels biocarburants sobre l'alça de preus.

Aquest especialista ha afegit que "hi ha molts factors que han contribuït a la pujada dels preus dels aliments, sobretot l'augment de la població del planeta, l'increment del nivell de vida de la gent, que menja més carn i més productes elaborats. Això està molt bé, però contribueix realment a l'augment dels preus dels aliments?".

Inconvenients

L'Organització de les Nacions Unides per l'Agricultura i l'Alimentació diu en un informe que l'increment de la demanda de cereals, canya i olis vegetals per part de la indústria dels biocombustibles està disparant els preus d'aquests productes destinats al consum humà. Entrevistada per Catalunya Ràdio, la directora executiva a Roma del Programa Mundial pels Aliments, Josette Sheeran, ha comentat: "Viem menys producció de vegetals en molts llocs i les temporades de collita són més curtes, i això té un impacte i una dimensió humana."

D'altra banda, Kenneth Ritcher, de l'ONG Amics de la Terra, posa en dubte els beneficis dels biocombustibles. Ritcher ha explicat: "Estem molt amoïnats per l'impacte de molts biocombustibles no només en les persones i en els preus dels aliments, sinó també en el medi ambient, perquè les investigacions estan demostrant que, en realitat, redueixen molt poc les emissions contaminants."

Anar al contingut