Eduardo Torres-Dulce, fiscal general de l'Estat, en una imatge d'arxiu.
Eduardo Torres-Dulce, fiscal general de l'Estat, en una imatge d'arxiu.
Madrid

Torres-Dulce diu que serà la fiscalia de Barcelona la que decideixi si presenta una querella pel 9-N

El fiscal general, Eduardo Torres-Dulce, diu que serà la fiscalia de Barcelona la que decideixi si presenta una querella pel 9-N. Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat que l'executiu espanyol respectarà l'actuació de la Fiscalia

RedaccióActualitzat

El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha assegurat que serà la fiscalia de Barcelona la que decideixi si, finalment, presenta una querella contra els membres del govern pel 9-N i que actuarà "dins dels temps de la legalitat".

En qualsevol cas, ha recordat que el procés de participació és ja en els tribunals, amb independència d'una possible actuació de la fiscalia. "No és necessari que el fiscal superior porti el cas perquè ja és en els tribunals" a través de ciutadans, ha dit. També, que abans del 9-N els fiscals ja van decidir que hi havia indicis relacionats amb el procés. Aleshores, ha explicat, no es van prendre mesures cautelars contra el 9-N en considerar que es tractava d'una mesura "desproporcionada" que podia generar desequilibris en el mateix procés ja que cada jutjat podria haver actuat en el marc de la seva jurisdicció i tancar alguns col·legis.

Per la seva banda, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat que l'executiu espanyol respectarà l'actuació de la Fiscalia ja que és autònoma i és a la que correspon determinar si hi va haver delicte en el 9-N. I ha afegit que espera que la resta dels poders públics també ho facin.

Sáenz de Santamaría ha insistit que la Fiscalia ha de sotmetre's als principis d'unitat d'actuació sota la dependència jeràrquica del fiscal general de l'Estat, així com els de legalitat i imparcialitat i ha manifestat: "D'acord amb això prendrà les seves decisions, que desconec quines seran".

La vicepresidenta ha recordat que respecte a la convocatòria del referèndum català el govern espanyol va plantejar un recurs davant el Tribunal Constitucional, que va suspendre aquesta convocatòria i posteriorment va impugnar accions de la Generalitat per la via de fet per a una consulta alternativa que també va ser anul·lada pel TC. Sobre això ha manifestat: "diferents tribunals en l'àmbit de Catalunya han reconegut que aquesta última resolució podria haver estat incomplerta".

Sáenz diu que han assumit com a propis "els problemes de la Generalitat"

La vicepresidenta espanyola, ha destacat també que són el govern d'Espanya i, per tant, el govern dels catalans i, com a tal, han assumit com a propis "els problemes no de Catalunya sinó de la Generalitat, com la impossibilitat de finançar-se per sufragar serveis públics", entre altres, ha recordat, el pagament als proveïdors.

Després del 9-N, ha dit, "estem com estàvem", tot i que ha lamentat que "la fractura genera fractura". Per això, ha fet una crida: "Convido a tothom a la serenitat, la moderació i al govern". En aquest sentit, ha etzibat que el govern porta dues mitges legislatures sense governar per combatre aspectes com l'atur i la millora de l'economia.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut