Un dels documents de Foment del Treball que van tornar de l'arxiu de Salamanca el febrer passat. (Foto: ACN)
Un dels documents de Foment del Treball que van tornar de l'Arxiu de Salamanca al febrer passat. (Foto: ACN)
Barcelona

El Ministeri de Cultura només vol tornar la meitat dels "papers de Salamanca" pendents

Al·lega que només ha de retornar els que tenen un propietari reconegut, mentre que Castella i Lleó vol que tots tornin a Salamanca

RedaccióActualitzat

Catalunya podria rebre només la meitat dels anomenats "papers de Salamanca" pendents de retorn. El Ministeri de Cultura diu ara que només tornarà els documents que poden ser restituïts als seus propietaris o als successors dels propietaris: 238 caixes de les 546 que encara són a l'arxiu de Salamanca.

El ministeri es remet a una sentència del Tribunal Constitucional del 2013 i al·lega que només ha de tornar els que tenen un propietari reconegut i un cop estiguin digitalitzats amb "còpies perfectes", un procés que no s'ha completat encara. D'aquesta manera, si el propietari ha desaparegut, o no està clar qui n'és el successor, no els tornarà. Tampoc no han aclarit la data del retorn d'aquests arxius.

La Comissió de la Dignitat i la Conselleria de Cultura no comparteixen la interpretació d'aquesta sentència i exigeixen el retorn de tot el material, que ja es va pactar en una comissió mixta entre el Ministeri i la Generalitat. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha advertit que seria "realment greu" no tornar els documents, a més d'un "signe de deslleialtat absoluta amb la ciutadania de Catalunya" pel fet de "no voler complir una llei aprovada ja fa pràcticament nou anys".

Pressions de Castella i Lleó la vigília de la reunió del patronat

Per la seva part, Castella i Lleó ha exigit que ja no tornin a Catalunya més documents dipositats a l'Arxiu de Salamanca. La Junta fins i tot demanarà al govern espanyol la devolució dels "papers" que ja tornen a ser a mans dels propietaris legítims catalans.

Així ho ha anunciat la consellera de Cultura de Castella i Lleó, Alicia García, des d'Àvila, just el dia abans de la reunió a Madrid del patronat del Centre Documental de la Memòria Històrica. En aquesta cita es donarà llum verda a una nova tramesa de material, que representa només un 11% del total que sol·licitava la Generalitat. Per la consellera, això és molt positiu perquè demostra que les coses s'han fet bé.

La consellera García també ha recordat al ministre de Cultura, José Ignacio Wert, que es va comprometre a convertir l'Arxiu de Salamanca en un gran arxiu de la democràcia.

El nou projecte, que serà presentat aquest dimecres a Madrid, preveu multiplicar per cinc els seus fons, amb l'entrada de nous registres documentals com ara els arxius del Partit Comunista d'Espanya o els del Movimiento Nacional.

Anar al contingut