El senador i expresident José Montilla i el conseller Mas-Colell, a la Comissió de les Comunitats Autònomes del Senat. (Foto: EFE)
Montilla i Mas-Colell, a la Comissió de les Comunitats Autònomes del Senat. (Foto: EFE)
Madrid

Generalitat i municipis denuncien al Senat el "menyspreu" que suposa la reforma del món local

El conseller Mas-Colell i els representants de les associacions municipalistes de Catalunya denuncien al Senat que la reforma de l'administració local que prepara el govern espanyol suposa una vulneració de les competències catalanes i denuncien que s'ha fet d'esquena als ajuntaments.

RedaccióActualitzat

La reforma de l'administració local que ultima el govern espanyol suposa "un menyspreu clar" de l'Estatut i les competències de Catalunya, segons ha denunciat al Senat el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. Per exemple, ha explicat el conseller, "supedita l'Estatut" a les lleis estatals, decideix el paper de les diputacions davant dels ajuntaments, regula el traspàs de competències en educació o salut i intervé en el règim de personal de la funció pública catalana.

Mas-Colell ha denunciat que la reforma és inconstitucional durant una intervenció a la Comissió General de Comunitats Autònomes. En aquest mateix escenari, també les associacions municipalistes de Catalunya han criticat una reforma que consideren "inadmissible"

La vicepresidenta de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa (CiU), ha criticat que es limiten els serveis públics municipals i que la reforma s'ha tirat endavant sense consens.

Per la seva banda, el president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor (PSC), ha destacat que la llei és "inaplicable", que "no soluciona els problemes dels municipis"i, a més, ataca la democràcia perquè dóna poder a les diputacions per prestar serveis, quan són institucions "gestionades per polítics no escollits directament per la ciutadania".

Juntament amb Catalunya, les Canàries i les autonomies governades per socialistes, han advertit que recorreran al Tribunal Constitucional si l'executiu espanyol no rectifica els capítols que consideren que vulneren les seves competències.

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha negat les acusacions i ha defensat que la reforma respecta escrupolosament el repartiment de competències per "evitar duplicitats".

Anar al contingut