Elisabet II d'Anglaterra.
Elisabet II tenia un discurs preparat per si esclatava la III Guerra Mundial. (Foto: Reuters)
Londres

Elisabet II tenia un discurs preparat per si esclatava la III Guerra Mundial

L'arxiu del govern britànic ha publicat aquest dijous el discurs que va preparar, fa 30 anys, per a la reina Elisabet II davant l'amenaça de l'esclat de la III Guerra Mundial. El text, que mai va ser enregistrat, havia de ser una crida al coratge dels britànics davant l'amenaça d'un atac atòmic per parts dels soviètics i els horrors que aquest comportaria.

RedaccióActualitzat
L'arxiu del govern britànic ha publicat aquest dijous el discurs que va preparar, fa 30 anys, per a la reina Elisabet II davant l'amenaça de l'esclat de la III Guerra Mundial. El text, que llegit no arriba als 2 minuts i que mai va ser enregistrat, havia de ser una crida al coratge dels britànics davant els horrors de la guerra.

Si el desenllaç de la història hagués estat un altre i s'hagués produït el temut atac atòmic soviètic, aquell discurs s'hauria transmès al migdia del 4 de març de 1983 i hauria servit per preparar la població davant els horrors de la III Guerra Mundial.

Un cop transcorreguts els 30 anys de rigor en aquests casos, el govern britànic ha decidit publicar un document històric que deixa constància de les tensions nuclears derivades de la guerra freda i de l'amenaça d'una potencial guerra atòmica. Cal recordar que en aquells moments les relacions entre la Unió Soviètica i Occident s'havien tornat tan tenses i complicades que l'amenaça semblava ben real.

En el discurs, escrit des del govern de l'aleshores primera ministra, Margaret Thatcher, la reina Elisabet II hauria recordat que el seu pare, Jordi VI, va haver d'afrontar una situació similar quan es va haver de dirigir a la població el 1939, a l'inici de la II Guerra Mundial.

Elisabet també li hauria dit que "Siguin quins siguin els terrors que ens esperen, les característiques que ens han permés mantenir la nostra llibertat intacta dues vegades durant aquest segle tan trist, tornaran a ser la nostra força".

 
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut