Barcelona

Alfons López Tena, escollit el candidat de Solidaritat a les eleccions del Parlament català

Toni Strubell serà el candidat de Solidaritat per Girona, mentre que Uriel Bertran encapçalarà la llista per Barcelona. Albert Pereira serà el número u de Tarragona, i Santi Costa, de Lleida.

RedaccióActualitzat
Alfons López Tena ha estat proclamat aquest diumenge candidat de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) al Parlament amb el compromís de convocar un referèndum l'Onze de Setembre del 2014, i aquesta serà precisament la primera proposta que portin al Parlament.

López Tena ha subratllat que ell sap perfectament com fer una referèndum dins de la legalitat espanyola, perquè ja van aconseguir convocar consultes populars als diferents municipis de Catalunya sense que l'Estat ho pogués impedir. "Votarem, perquè sabem com fer-ho. No sabem si CiU té això estudiat, perquè fa un mes volia pactar amb Espanya, però nosaltres vam organitzar les consultes i sabem com fer un referèndum dins de la legalitat espanyola", ha argumentat.

En aquest sentit, ha assegurat que treballaran amb el govern si té intenció de convocar una consulta, però no col·laboraran amb ell si "vol ajornar indefinidament aquest objectiu sobre la base que no és el moment, que cal parlar del dret a decidir o de l'estat propi, perquè això voldrà dir que és un govern que vol allargar l'agonia de l'autonomisme".

I és que López Tena ha avisat que la manifestació de l'Onze de Setembre "ha despertat la fera" d'Espanya i, per això, la independència és ara l'únic camí. "O independència o anar a la regressió més important que ha viscut Catalunya des del 1714", ha advertit.

Ha al·legat, a més, que països molt més petits que Catalunya s'han independitzat d'Espanya, com Nicaragua o el Salvador. És més, ha remarcat que, si estats com Malta o Timor Oriental han estat capaços de fer-ho, també ho han de poder fer els catalans.

Referèndum o declaració unilateral

Per la seva part, el número 2 de SI per Barcelona i secretari general de SI, Uriel Bertran, ha avançat que la primera llei que el seu grup proposarà al Parlament és la de la convocatòria d'un referèndum d'independència com a màxim l'Onze de Setembre del 2014. "No en els propers anys, com deia el candidat de CiU. El poble de Catalunya es va manifestar massivament per aconseguir la independència al més aviat possible, i, de la mateixa manera que a Escòcia s'ha convocat un referèndum, a Catalunya també s'ha de convocar el 2014", ha exclamat.

Bertran ha afegit que si l'estat espanyol "comet la temeritat antidemocràtica" d'obstaculitzar aquest referèndum, la següent proposta que portaran al Parlament serà una llei de declaració de la independència des de la cambra catalana. Bertran ha subratllat que SI és l'única formació que explica "com continua la història davant del que sembla absolutament evident, que és que l'estat espanyol no acceptarà les regles del joc democràtic".

Pel que fa a la campanya electoral, Bertran ha cridat a centrar el missatge en el fet que "no s'han de posar tots els ous al mateix cistell", és a dir, que no s'ha de donar a CiU la majoria absoluta, perquè, si això passa, la independència la decidiran entre Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida, que ha deixat fora de les llistes "l'únic independentista d'UDC". En canvi, ha continuat, si CiU no obté majoria absoluta, llavors haurà de parlar amb SI, que "empenyerà per a la convocatòria real d'aquest referèndum".

En les primàries que SI ha celebrat aquest diumenge, també s'han escollit els candidats de la resta de llistes obertes que presenta aquest partit. Toni Strubell serà el candidat de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) per Girona, mentre que Uriel Bertran encapçalarà la llista per BarcelonaAlbert Pereira serà el número u de Tarragona i Santi Costa de Lleida.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut