Madrid

L'executiu de Zapatero aprova desclassificar tots els documents del CNI demanats pel jutge

El govern espanyol ha aprovat la desclassificació de tots els documents sobre els vols de la CIA sol·licitats pel jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno. La vicepresidenta primera i portaveu del govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha explicat en roda de premsa que l'executiu ha de vetllar per la seguretat dels ciutadans i ha assenyalat que això implica la cura dels secrets oficials, però ha indicat que també és "imprescindible" l'absoluta col·laboració del govern amb les demandes del Poder Judicial. De tota manera, el Ministeri de Defensa ha avançat que no té res a amagar i que no té constància d'activitats il·legals.

Actualitzat

El ministre de Defensa, José Antonio Alonso, ha insistit que l'executiu "no té cap evidència d'activitats il·legals en territori espanyol" i ha subratllat que el govern "no té res a ocultar". Alonso ha dit que si el govern hagués tingut algun indici d'activats il·legals hauria actuat, i ha recordat que davant la simple denúncia dels fets es van posar en marxa investigacions per part de les forces de seguretat de l'Estat i de la justícia. Segons el ministre, el govern "ha fet el que havia de fer, ha col·laborat amb la justícia i ho continuarà fent".

El govern espanyol i el seu president s'han mostrat, al llarg d'aquesta setmana, disposats a entregar al jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno tota la informació de què disposa sobre els vols de la CIA que van fer escala a Espanya i que suposadament traslladaven sospitosos de terrorisme detinguts il·legalment. De la Vega ha explicat que el govern ha aprovat "la desclassificació de tots els documents sol·licitats pels tribunals i, al mateix temps, remetre al jutje un informe sobre les persones que el mateix jutge havia sol·licitat".

Tot i això, José Luis Rodríguez Zapatero va precisar que la informació que tenen ja la va aportar al Parlament el director del CNI en la comissió de secrets oficials, el juliol del 2006, i el ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, Miguel Ángel Moratinos, davant la cambra baixa i el Parlament Europeu.

Anar al contingut