Madrid

Entra en vigor el decret que obliga els metges a receptar el principi actiu en lloc de la marca

Els metges receptaran, a partir d'ara, per principi actiu i no per la marca del medicament. És a dir, receptaran paracetamol en lloc de Gelocatil o diazepam en lloc de Valium. A més, el farmacèutic estarà obligat a vendre el genèric que sigui més econòmic. Això suposarà un estalvi de 15 milions d'euros fins a finals d'any, i a tot l'Estat, el govern espanyol preveu estalviar uns 2.000 milions d'euros anuals.

RedaccióActualitzat
El nou decret, però, que entra en vigor arran d'un acord entre el Ministeri de Sanitat espanyol i les comunitats autònomes, preveu excepcions. Si hi ha una necessitat terapèutica justificada, el facultatiu podrà prescriure el fàrmac que consideri més adequat, al marge del preu que tingui. A la recepta hi haurà d'incloure la nota "necessitat terapèutica" acompanyada de la firma; i així les farmàcies dispensaran el medicament prescrit.

Segons ha explicat Antoni Gilabert, gerent d'atenció farmacèutica del Catsalut, la mesura permetrà rebaixar els costos dels medicaments de marca, ja que les que estaven per sobre del preu del genèric tindran a partir d'ara el mateix preu que el genèric. De fet, el Ministeri de Sanitat assegura que, arran de l'anunci de la mesura, "la immensa majoria de medicaments han abaixat els preus per igualar-se al més baix", de manera que els pacients que estiguin acostumats a un medicament concret no caldrà que el canviïn.

Sanitat recorda, a més, que el principi actiu és la substància que fa que els medicaments tinguin efecte terapèutic "al marge del nom comercial que pugui tenir cadascun".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut