Madrid

L'Audiència Nacional investigarà l'ús de l'aeroport de Palma com a punt d'escala dels vols de la CIA que traslladaven presoners a tercers països

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno investigarà l'ús de l'aeroport de Palma com a punt d'escala dels vols de la CIA que traslladaven presoners a tercers països, després de declarar-se competent per investigar si hi va haver delicte en la utilització de l'aeroport de Son Sant Joan per aquests vols. El jutge ha pres la decisió en contra del criteri defensat per la fiscalia, que creu que l'òrgan competent per investigar aquest cas era el jutjat número 7 de Mallorca, on van començar les investigacions. La setmana passada, l'informe del Consell d'Europa sobre el trasllat de presos apuntava els aeroports de Palma i de Tenerife com a instal·lacions utilitzades pels avions de la CIA.

Actualitzat

L'Audiència Nacional investigarà l'ús de l'aeroport de Son Sant Joan com a punt d'escala dels vols de la CIA que traslladaven presoners a tercers països. I és que Ismael Moreno s'ha declarat competent per investigar si hi va haver delicte en la utilització de l'aeroport.

El jutge ha pres la decisió tot i que el fiscal considerés que l'Audiència Nacional no era competent per investigar el cas, sinó que ho havia de fer un jutjat de les Balears. Així doncs, Ismael Moreno s'ha fet càrrec d'aquesta causa després que el 30 de novembre passat el titular del jutjat d'Instrucció número 7 de Palma, Antoni Garcías Sansaloni, s'inhibís a favor de l'Audiència Nacional per a la investigació d'aquests fets i enviés totes les diligències que havia fet el tribunal.

En el seu escrit, el fiscal demanava tornar la causa al Tribunal Superior de Justícia de les Balears perquè el cas, segons deia, no encaixava en cap dels supòsits previstos en l'article 65 de la llei orgànica del poder judicial, que estableix les competències de l'Audiència Nacional.

L'informe es va fer públic abans que es conegués el resultat d'una investigació del Consell d'Europa sobre aquests trasllats de presoners. Un informe que apuntava els aeroports de Palma i de Tenerife com a instal·lacions utilitzades pels avions llogats per la CIA.

El jutge de Palma considerava que l'Audiència Nacional era l'òrgan competent sobre aquesta qüestió en estimar que els fets podrien ser constitutius de delictes de "tortura i altres" i que el primer és el de "persecució internacional".

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut