Futbol - Eurocopa

Un gol i una assistència de Memphis facturen Holanda cap als vuitens (2-0)

El conjunt de Frank de Boer ha dominat còmodament davant una Àustria inferior, nerviosa en defensa i amb pocs arguments ofensius. El jugador pretès pel Barça ha marcat l'1-0 de penal i ha fabricat la jugada del segon gol

Jordi SunyerActualitzat

Cinc gols en dos partits i, avui, amb la porteria pròpia a zero. No és qüestió d'esquemes (els "números de telèfon" dels quals parlaven de vegades Pep Guardiola i Domènec Torrent), sinó d'esperit, d'idea. Si algú temia que la selecció dels Països Baixos deshonrés la seva memòria i repliqués la versió aspra del Mundial del 2010, els dos primers enfrontaments dels oranje a l'Eurocopa, de moment, el desmenteixen. La victòria d'aquesta nit contra Àustria (2-0) ha estat fins i tot plàcida, si exceptuem com a molt el rush final dels de Franco Foda, quan els neerlandesos se sabien justos vencedors. N'ha pres bona nota, a la graderia de l'Amsterdam Arena, Ronald Koeman.

S'ha gastat molt paper i s'han omplert hores de debat sobre el 3-4-1-2 de Frank de Boer, però el duel d'avui ha tornat a evidenciar que la seva filosofia és ofensiva. Els carrilers, Van Aanholt i Dumfries, són dos atacants més, i de fet el futbolista del PSV ha provocat un penal comès per un David Alaba estranyament nerviós (8'). El nou jugador del Reial Madrid, després d'un mal control, ha travat Dumfries, si bé ha calgut l'observació del videoarbitratge per assenyalar el punt dels onze metres. Memphis Depay ha picat gairebé a peu parat i Bachmann li ha endevinat la intenció, però el futbolista pretès pel Barça ha transformat (1-0, 10').

Memphis Depay estavella la pilota al lateral de la xarxa en la seva segona rematada (Olaf Kraak / Reuters)

Associat amb el davanter del Wolfsburg Wout Weghorst, un "9" més clàssic, Memphis Depay hauria pogut completar la seva participació amb un hat-trick. Primer, s'ha aprofitat d'una esfèrica que s'han cruspit conjuntament Alaba i Hinteregger, després d'una passada enrere compromesa; però l'encara jugador de l'Olympique de Lió ha estampat la pilota al lateral de la xarxa (23'). I, poc abans del descans (39'), després d'una jugada iniciada per Van Aanholt, ha rebut una intel·ligent assistència de Weghorst amb l'única missió d'empènyer la pilota al fons de la xarxa, però ha rematat als núvols.

L'equip oranje (que també ha posat a prova Bachmann a través de Wijnaldum, al 40') ha controlat el matx sense complicacions, davant una Àustria trèmula que només ha inquietat amb un tímid llançament de Baumgartner des de la frontal. N'ha tingut bona part de culpa Matthijs de Ligt, que ha ofert una versió de màxima solvència; ràpid al tall i atent als creuaments. I el central de la Juventus també hauria pogut marcar, ja a la segona meitat; Bachmann ha escopit com ha pogut un cop de cap de Weghorst en un servei de cantonada, però De Ligt s'ha trobat amb la pilota als peus sense poder rematar en condicions (60').

Denzel Dumfries remata l'assistència de Donyell Malen i liquida el partit (Koen van Weel / Reuters)

I, per continuar amb els elements contraculturals, els neerlandesos han sentenciat el partit en una contra; això sí, en homenatge al vell futbol total ajacied, l'ha llançat un dels davanters centre (Memphis Depay) i l'ha rematat el lateral dret, Denzel Dumfries (2-0, 66'), després d'una assistència del seu company al PSV Donyell Malen. Els austríacs només han inquietat tímidament en serveis de cantonada, com el que ha rematat alt Martin Hinteregger (69'), i si en el final han trepitjat més l'àrea rival (com en un batzac sec de David Alaba que no ha passat gaire lluny de la creueta, al 81', i un cop de cap de Karim Onisiwo, al 85') ha estat, en gran part, per la inèrcia local. El partit ha anat llanguint amb una Holanda tranquil·la i una Àustria impotent. Després de set anys d'absència en un gran torneig, els oranje han estat dels primers a imprimir-se el bitllet per als vuitens de final.

 

 

Anar al contingut