Méité competint amb unes malles, en lloc del tradicional vestit (Reuters)
Patinatge

Maé-Bérénice Méité, la patinadora que alça la veu a favor de la pluralitat

El món del patinatge sobre gel no és caracteritza per la seva diversitat. Maé-Bérénice Méité és una patinadora francesa de gran recorregut mundial que s'atreveix a sortir-se del patró i combatre els estereotips i les desigualtats

Montse Vendrell Ahedo

Maé-Bérénice Méité va descobrir el patinatge de ben petita. De seguida va entendre aquesta disciplina com una eina per sentir-se lliure i sempre ha volgut ser fidel a aquesta sensació de llibertat. Però són molts els aspectes que pressionen les noies que es dediquen al patinatge: la imatge, el control del pes..., judicis que van més enllà de la mateixa competició. Méité ha patit discriminació perquè no té el típic físic de patinadora artística:

"Soc molt alta i atlètica i, de vegades, això sembla ser un problema per a algunes persones que emeten judicis fins i tot abans de trepitjar el gel".

Però la francesa ha sabut trobar el seu camí fora de l'estereotip: Méité ha estat sis vegades campiona de França i ha participat en vuit europeus i en dos Jocs Olímpics.

En els seus primers JJOO, Méité va vestir unes malles en lloc del tradicional vestit de patinadora, un fet que molts van jutjar com a revolucionari. La francesa va convertir-se en el centre d'atenció tan sols per decidir competir vestida més còmodament. Però, per què no ho hauria de fer? Doncs, novament, els estereotips manen i molts jutges tenen l'expectativa de veure un cert tipus de patinadora, que segueixi un rol tradicional i es cenyeixi a la norma.

La seva indumentària 'no normativa' aixeca polseguera (Reuters)

Arran d'aquest episodi, Maé-Bérénice Méité utilitza la seva popularitat per trencar una llança a favor de la diversitat. La francesa, juntament amb la patinadora Vanessa James, ha donat veu a un moviment per reivindicar la pluralitat i l'erradicació del racisme. Totes dues participen del projecte DiversifyIce per fer que aquest esport sigui més diversificat i inclusiu.

"Quan tenia 15 anys, algú va fer un comentari sobre una foto meva dient que semblava un mico i que no hauria de patinar sobre gel."

"És lamentable que molts nens amb talent no es puguin permetre el luxe de seguir els seus somnis. Ja sigui per raça, gènere, sexualitat o discapacitat."

Méité està treballant en iniciatives per canviar la cultura del patinatge, que, segons la seva opinió, "té les arrels en els homes europeus blancs elitistes, fins al punt que diferents prototips i races no són completament acceptats en aquest esport".

Méité i James participen del projecte DiversifyIce

 

Recentment, la francesa, que s'ha convertit en tota una activista, també ha donat veu des de la seva pàgina de Twitter a la iniciativa Women's Voices, en què, juntament amb tres esportistes, ha volgut donar visibilitat a la menstruació, un tema encara tabú en molts aspectes.

 

 

 

 

Anar al contingut