Escacs

El llegendari Bobby Fischer, excampió del món d'escacs, mor als 64 anys a Islàndia

L'excampió del món d'escacs Bobby Fischer, considerat el millor jugador de la història, ha mort avui a Islàndia als 64 anys, segons ha informat el seu portaveu. La causa de la mort és una malaltia que no s'ha especificat. Fischer vivia al país nòrdic des del 2005, any en què va ser reconegut oficialment islandès, ja que els Estats Units el perseguia per traïció des del 1992. La fita més coneguda de Fischer és la seva llegendària partida contra el rus Borís Spassky, en plena guerra freda, que es va viure com un enfrontament entre els Estats Units i la Unió Soviètica. Fischer va guanyar-la i es va proclamar campió del món.

Actualitzat

Avui ha mort el que per a molts ha estat el millor jugador d'escacs de tots els temps: Bobby Fischer. Es va proclamar campió del món quan, en plena guerra freda, va guanyar el mestre rus Borís Spassky. Va ser la partida del segle. Fischer estava ingressat en una clínica de Reykjavík, on va entrar fa tres mesos amb una crisi paranoica. Avui ha mort a l'edat de 64 anys.

Una vida de pel·lícula

L'any 2005, Bobby Fischer arribava a Reykjavík com un heroi, després que el govern islandès li vas concedir la nacionalitat i l'asil polític i li va estalviar la deportació als Estats Units. L'excampió s'havia passat els últims vuit mesos empresonat al Japó, on l'havien detingut per utilitzar un passaport cancel·lat pel govern dels Estats Units. Des d'aleshores, Fischer ha viscut com a islandès, i els últims mesos els ha passat ingressat en un hospital, on el tractaven d'un seguit de paranoies.

Curiosament, va ser a Islàndia on Bobby Fischer va passar a la història, l'any 1972, amb una memorable partida contra el rus Borís Spassky, que va simbolitzar l'enfrontament entre Rússia i els Estats Units en temps de la guerra freda. Fischer va guanyar el títol, però no el va defensar mai més. Vint anys després va accedir a tornar-se a enfrontar amb Spassky, aleshores ciutadà francès, en una sèrie de partides que es van jugar a Iugoslàvia en un moment en què Belgrad estava sota el bloqueig del govern dels Estats Units. Fischer va tornar a derrotar Spassky i es va embutxacar tres milions de dòlars, però no va poder tornar al seu país, que el va incloure a la llista de fugitius de l'FBI.

La seva vida ha estat marcada per les excentricitats i les paranoies, i durant molts anys no se n'havia sabut res, però pels experts del món dels escacs sempre serà considerat el geni més gran de la història.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut