Un huracà mediterrani colpeja Sicília i provoca almenys un mort

Néstor GómezActualitzat

Una violenta tempesta va colpejar el sud d'Itàlia per segon dia consecutiu, i dilluns de manera més intensa sobre l'illa de Sicília. Les pluges intenses de dilluns van provocar esllavissades, crescudes sobtades de rieres i inundacions en camps i carreteres. Un cotxe, en el qual anava una parella, va ser arrossegat per les aigües i el fang a la població de Scordia, al sud-oest de Sicília. L'home el van trobar mort lluny del punt on van ser vist per darrera vegada, i la dona, encara desapareguda, es troba en cerca pels serveis d'emergència.

Un huracà al mediterrani, un medicà

Des del món de la meteorologia a Itàlia, a "ilmeteo.it", han qualificat aquesta pertorbació com a medicà, un fenomen que va colpejar parts de Sicília i la punta de Calàbria amb vents que van superar els 100 km/h. Només durant la jornada de diumenge van caure més de 300 l/m² a prop de Catània en molt poques hores, segons ha informat l'associació de pagesos de Sicília, la meitat de la pluja anual caiguda només en unes poques hores.

El medicà és una depressió profunda i de dimensions molt reduïdes. En general, menys de 200 km i, sovint, més pròxima als 100 km de diàmetre. El seu nom ve de "mediterranean" i "hurricane" i es va començar a estudiar la dècada dels anys 80.

Alerta vermella al sud d'Itàlia 

Dilluns van activar l'alerta vermella, el màxim nivell de perill, a Sicília i sud de Calàbria per un alt risc potencial per a la vida de les persones i per danys materials, un avís que es manté actiu fins dimecres per vent fort, pluges intenses, inundacions i tempestes. Aquest és el mapa d'avisos per avui i demà, segons meteoalarm.

Mapa d'avisos meteorològics (Meteoalarm)

El medicà es mantindrà actiu fins divendres, de manera que la situació meteorològica de fenòmens extrems s'allargarà més enllà de dimecres, si res no canvia. Mireu com es veu el medicà a través d'aquests mapes earth.nullschool

Situació del medicà, dimarts a les 12 hores(earth.nullschool)

Dijous sembla que adquirirà un perill més gran a causa d'un reforçament del seus vents i de la seva incidència sobre Sicília.

Previsió del medicà el dia 28 (earth.nullschool)

Divendres, s'estima que el medicà travessi Sicília al mateix temps que perdrà intensitat.

Previsió del medicà el dia 29 (earth.nullschool)

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut