El far del Pirineus Geological Open Museum (PGOM) de Tremp
El far del Pirineus Geological Open Museum (PGOM) de Tremp

Tremp obre un museu a l'aire lliure per divulgar les Ciències de la Terra

El Pirineus Geological Open Museum ensenya conceptes bàsics de la geologia i l'evolució de la Terra de manera senzilla, lúdica i rigorosa

RedaccióActualitzat

Aquest dissabte s'ha inaugurat el Pirineus Geological Open Museum (PGOM) a la capital del Pallars Jussà. És un museu geològic a l'aire lliure que explica conceptes bàsics sobre geologia, amb una especial atenció a les característiques pròpies del Pirineu, i sobre l'evolució de la Terra i de la vida.

El museu s'estructura en tres àmbits: el Jardí de les Roques, l'Avinguda dels Temps Geològics i el Far.

El Jardí de les Roques

S'ubica al Parc del Barranc del Joncar i exposa tretze blocs representatius de roques dels Pirineus corresponents a períodes geològics concrets, com ara columnes de basalt, pissarra o diversos tipus de roca calcària. Cada bloc disposa d'un faristol amb la seva informació bàsica.


Aquest Jardí de Roques s'afegeix al que es troba al Parc Natural de l'Alt Pirineu, a Rubió. Tots dos es complementen: el situat al parc natural il·lustra períodes més antics, des del cambrià fins al triàsic, i l'inaugurat a Tremp explica des del triàsic fins a l'actualitat.

L'Avinguda dels Temps Geològics

Està situada al passeig Pompeu Fabra, i és una representació arquitectònica que reprodueix la Taula Internacional dels Temps Geològics. Serveix per explicar 4.600 milions d'anys d'història del nostre planeta fent servir paviment de diferents colors.

La taula combina una escala numèrica, per mesurar l'edat de la Terra en milions d'anys, i una escala en unitats de temps relatives, que permet dividir aquesta edat en eons, com l'arqueà, o en períodes, com el cretàcic o el juràssic, fins a l'actualitat.


L'escala temporal es completa amb les principals fites de la vida a la Terra en el seu període corresponent, com ara la formació de la Lluna, la desaparició dels dinosaures o l'aparició dels primers humans, entre d'altres.

El Far

És una torre de sis metres d'alçada i amb il·luminació nocturna, fabricada en acer, amb tres gabions o caixes enreixades omplertes de pedra seca. Se situa a la confluència entre el Jardí de les Roques i l'Avinguda dels Temps Geològics, com a fita que uneix els dos espais.


Capital geològica de Catalunya

El PGOM es troba molt a prop del Centre de Suport Territorial de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), i complementa una zona que concentra en pocs quilòmetres quadrats un laboratori natural de primer nivell. És una àrea amb un gran valor geològic que permet, entre altres coses, explicar com es van formar serralades com la dels Pirineus. També s'hi troben altres elements que ajuden a explicar l'evolució de la vida, com, per exemple, les restes fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa.

 

El PGOM és fruit de la col·laboració entre l'ICGC, l'Ajuntament de Tremp, el Gremi d'Àrids i també d'ajuntaments i particulars, que han cedit les roques que s'hi exposen. Les obres van començar durant el 2019 i han tingut un cost de prop de 235.000 euros, a càrrec de l'ICGC.

Anar al contingut