Llengua de la crescuda a Pradell de Sió a les 8.30 hores (Eduard Balaguero)
Llengua de la crescuda a Pradell de Sió a les 8.30 hores (Eduard Balaguero)

La rovinada del riu Sió amb efectes tràgics a Agramunt del 2015

Néstor GómezActualitzat

Les intenses i abundants pluges del 3 de novembre del 2015, durant la segona meitat del dia, van provocar fortes riuades, anomenades també rovinades -o rubinades-, a l'altiplà central.

Les pluges superiors als 100 l/m² a la capçalera de la conca del Sió, caiguts entre les 5 de la tarda i les 10 de la nit, van provocar una gran crescuda i desbordaments aigües avall, com la d'Agramunt i Preixens. Un dels observatoris més propers a la capçalera del riu Sió que va recollir més pluja és Pujalt, amb 146 l/m², una precipitació sense precedents en aquest sector. Dins la conca del Sió, aigües amunt d'Agramunt, en destaca el registre de Guissona amb 71 l/m².

La conca del riu Sió es caracteritza per ser una plana inclinada, que en 30 quilòmetres baixa dels 600 metres al naixement fins als 325 a Agramunt. El fet de ser un terreny despullat de vegetació, sec i format per guixos, llims i argiles fa que, davant d'aiguats intensos, l'aigua no pugui ser absorbida pel sòl, s'acumuli sobre el terreny i comenci l'escorrentia.

La rovinada és una riuada en un curs d'aigua que està habitualment sec o gairebé sec i que només creix en dies de pluja. Les rovinades són aigües denses, carregades de terra i de brossa de les lleres, amb gran cabal sòlid. També són aigües lentes, és a dir, que des que descarrega la pluja a la capçalera fins que arriba a les poblacions poden passar hores. En el cas de la conca del Sió, les pluges intenses van caure entre les 17 i les 22 hores i la rovinada va passar a partir de les 23.30 hores. Unes aigües lentes amb un front de crescuda que es desplaçava a només 2 km/h, és a dir, podriem caminar tranquil·lament per davant del front d'onada. Cap a les 2.30 arriba a les Pallargues; cap a les 4 de la matinada, a Agramunt, i a les 7 a Preixens. És a dir, té una capacitat de resposta molt més lenta i amb més càrrega sòlida que les conegudes riuades del Maresme.

Aquí teniu un exemple de crescuda sobtada del riu Corb al seu pas per Guimerà del 2014. En el cas de les rovinades, la crescuda ''es més lenta a causa d'un relleu més planer i de la gran càrrega sòlida que conté".

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut