Mapa de anomalies de Tº en Àfrica el 6 de juliol (Climate Reanalyzer)
Mapa de anomalies de Tº en Àfrica el 6 de juliol (Climate Reanalyzer)

Possible rècord de calor a l'Àfrica: 51,3º C a Ouargla, Argèlia

Alberto AlcántaraActualitzat

Just quan es compleixen 105 anys del rècord de calor mundial, es podria haver batut el registre de temperatura més alta mai registrada de manera fiable a l'Àfrica:  51,3º C registrats el 5 de juliol a Ouargla, al nord d'Argèlia.

El registre encara no és oficial i ha de ser validat pels experts de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM). S'ha de garantir que el termòmetre que va registrar la dada funcionava correctament i que no va rebre cap influència que elevés la temperatura de manera artificial.

Sigui o no sigui un rècord, és una temperatura possible d'acord amb les temperatures anòmales que es van registrar la setmana passada en Argèlia, amb valors situats uns 10º C per sobre de la mitjana en un clima que ja és extrem com el desèrtic.

Rècords sota sospita

En diverses ocasions s'han registrat temperatures fins i tot més altes que aquesta, però són registres invalidats o dubtosos. La temperatura més fiable fins ara era de 50,7º C registrats el 13 de juliol de 1961 a Esmera, al Marroc.

L'OMM va descartar un rècord de 58º C observats a El Azizia, a Líbia. També posa en dubte un altre possible rècord mesurat a Kebili (55º C), a Tunísia. Es tracta d'una dada del juliol de 1931, una època en la qual els registres no eren gaire fiables en el continent africà.

Anomalies a molts indrets

El possible rècord d'Argèlia se suma a una sèrie de registres anòmals històrics en diversos indrets del planeta, com ara el rècord absolut de calor a Mont-real, al Canadà, on l'onada de calor ha causat la mort de fins a 70 persones. La calor també ha estat excepcional a països com Oman, Rússia o Estats Units.

 

 

Anar al contingut