Bellpuig (Jaume Gomà)
Bellpuig (Jaume Gomà)

Més onades de calor al juny: si el 1980 n'hi havia cada 100 anys, ara n'hi ha cada 10

RedaccióActualitzat

Un estudi de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) conclou que la freqüència de les onades de calor al juny a l'entorn peninsular és 10 vegades superior a la que hi havia durant les últimes dues dècades del segle XX.

Els resultats són coherents amb les previsions associades als escenaris de canvi climàtic i confirmen, un cop més, que l'escalfament del planeta és una realitat plenament consolidada.

 

 

Temperatura a 850 hPa

L'anàlisi pren com a referència les masses d'aire que han entrat a la península Ibèrica durant l'estiu durant els darrers quaranta anys, en el nivell de 850 hPa, uns 1.500 metres d'altitud.

La massa africana que va arribar a finals del mes passat ha estat la més càlida de totes les que han arribat en un juny, almenys des del 1979. En algunes zones, fins i tot va ser la massa d'aire més càlida de tots els mesos d'estiu i de tota la sèrie històrica. Aquesta massa càlida ha deixat diversos rècords de calor en superfície i en diversos països d'Europa.

Com a dada concreta, la diferència de temperatura mitjana de les masses d'aire que han arribat al territori de la península, Balears i ciutats autònomes entre entre el 2010 i 2019, i les que van arribar a la dècada dels vuitanta del segle XX, és d'1,3 ºC. A les Illes Canàries, la diferència és de gairebé 1,1 ºC.

Augment del període de retorn

Per determinar si una massa d'aire és molt càlida o extremadament càlida, s'han pres com a referència dos llindars de temperatura a 850 hPa:  els 22 ºC a les 12 UTC, que sol donar lloc a temperatures superiors a 35 ºC en superfície de forma generalitzada, i el llindar de 24 ºC, que sol portar extrems superiors als 40 ºC.

Amb aquests llindars fixats, s'ha estimat que el període de retorn estimat per a un període càlid (22 ºC o més en 850 hPa) al mes de juny a la dècada dels vuitanta i noranta era de 30.8 anys, mentre que el període de retorn d'una onada de calor (24 ºC o més en 850 hPa) en el mateix període era superior a un segle.

En canvi, per les dues primeres dècades del segle XXI, el període de retorn estimat per a un període càlid al mes de juny és de 3,7 anys, i el d'una onada de calor de 10 anys.

Per tant, en qualsevol cas, la freqüència d'aquests episodis càlids o extremadament càlids és ara 10 vegades superior.

Segons l'estudi, aquest augment de la freqüència d'arribada de masses d'aire molt o extremadament càlid, i també l'augment de la seva àrea d'influència, durant els mesos de juny i setembre, o fins i tot al maig, "és coherent amb les bases físiques que regeixen els processos de canvi climàtic".

Podeu consultar aquesta anàlisi completa de José Ángel Núñez Mora al blog de l'AEMET.

Anar al contingut