Visor de l'ICGC

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya habilita una eina per visualitzar les inundacions del delta de l'Ebre

L'eina servirà per fer una primera aproximació a l'extensió de les inundacions

RedaccióActualitzat

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha habilitat una eina que permet visualitzar, en una primera aproximació, les inundacions que ha provocat la borrasca Gloria al delta de l'Ebre.

 

 

Imatges de satèl·lit

El visor fa servir imatges del satèl·lit Sentinel-1 de l'Agència Espacial Europea (ESA). Els tècnics de l'ICGC expliquen que el satèl·lit envia un senyal al terreny. El pols retorna quan topa amb la superfície, i ho fa amb una velocitat diferent quan topa amb una capa d'aigua o terra humit o quan topa amb el terra més sec.

D'aquesta manera, es pot observar l'estimació provisional de la superfície coberta per l'aigua i/o els sòls humits el dia 9 de gener (en color blau fosc, un total de 22.637 hectàrees) i també la superfície addicional coberta per l'aigua en data 21 de gener (en blau clar, 3.941 hectàrees).

Podeu consultar el visor en aquest enllaç.

L'eina no permet calcular la profunditat de la làmina d'aigua existent, que pot anar des d'un terreny simplement humit a inundat, ni distingir si es tracta d'aigua salada o dolça. Per tant, és un instrument que serveix per fer una primera estimació de la zona inundada.

Més informació aviat

També s'està treballant les àrees de la Tordera, la Conca de Ter i el Fluvià amb les imatges del satèl·lit Sentinel, per obtenir els mateixos resultats i poder generar el visor corresponent.

Per complementar el visor, l'Institut farà diversos vols sobre el delta de l'Ebre, la Tordera, la Conca del Ter i el Fluvià fins diumenge. L'avió estarà equipat amb una càmera fotogramètrica, que obtindrà imatges amb una alta resolució espacial.

Amb aquestes fotografies, el visor serà un instrument més precís perquè els particulars i les administracions de la zona puguin calcular l'abast dels danys i també com a suport per tornar a dibuixar, per exemple, el traçat dels camins que s'hagin perdut o els límits dels conreus.

La publicació d'aquests visors forma part de les funcions de l'ICGC, com a servei públic, de difondre informació cartogràfica dels fenòmens naturals que afecten el territori, perquè serveixi de base per a estudis posteriors.

 

ARXIVAT A:
Temporal Gloria
Anar al contingut