Registres meteorològics de l'Observatori de Girona

La documentació de l'Observatori Meteorològic de Girona (1911-1978), en format digital

El projecte de preservació i difusió del fons documental facilitarà el coneixement de l'evolució del clima a la ciutat de Girona

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i l'Arxiu Històric de Girona han digitalitzat milers de documents de l'Observatori Meteorològic de Girona corresponents al període 1911-1978. Es tracta del centre que aporta dades meteorològiques més antigues i més continuades dels que han existit a les comarques gironines.

 

 

El projecte es va iniciar a principis d'any. Durant aquests mesos, s'han digitalitzat 12.670 imatges que es poden consultar a través del portal de la Xarxa d'Arxius de la Generalitat de Catalunya, en l'apartat d'arxius en línia. També hi ha una còpia disponible per a la comunitat científica a la seu del Servei Meteorològic de Catalunya.

 

Els documents són, principalment, fulls d'observacions meteorològiques diàries, resums setmanals i mensuals a partir de la dada diària, i també nombroses bandes d'aparells registradors, com ara termògrafs o barògrafs.

Instruccions per al muntatge d'un heliògraf (Meteocat / Arxiu Històric de Girona)

Les dades de Girona s'afegeixen a altres sèries climàtiques que l'SMC ha rescatat, com ara la sèrie de Barcelona (des del 1780), la de Sant Julià de Vilatorta (1897-1956) o la del far de Sant Sebastià (1891-1964). El rescat de dades meteorològiques és clau per reconstruir el clima i realitzar una anàlisi acurada de l'evolució del canvi climàtic passat i futur.

Dates clau

Els orígens de l'Observatori Meteorològic de Girona es remunten a l'any 1882, quan es va començar a edificar la torre meteorològica al carrer de la Força. De la mà del catedràtic de Física i Química Bonaventura Ribera, comencen les observacions meteorològiques de manera periòdica. Les observacions es van fer més esporàdiques a partir del 1888, després de la mort del catedràtic.

Al 1911, el servei es refà i comença una sèrie d'observacions sistemàtiques gairebé ininterrompudes fins al 1978. Des del 1973, el punt d'observació operatiu passa a ser l'Aeroport Girona-Costa Brava. Podeu trobar més detalls de la història de l'Observatori en la nota de premsa del Servei Meteorològic de Catalunya.

Document digitalitzat (Meteocat / Arxiu Històric de Girona)
Anar al contingut