Dia de sol a l'Ampolla

La calor d'estiu ha guanyat 20 dies a la tardor en les darreres tres dècades

Els estius són més llargs i més intensos i els hiverns són més curts i menys freds que fa unes dècades

Els estius cada cop són més llargs i penetren cada cop més dins la tardor. En els darrers 30 anys, l'últim dia de calor, amb una temperatura igual o superior als 30 ºC, arriba 20 dies més tard i s'endinsa clarament en el mes d'octubre.

L'escalfament del planeta provoca a casa nostra uns estius més llargs cada dècada que passa. Si prenem com a referència la temperatura de 30 ºC de màxima, com a dia de calor, resulta que a Catalunya l'última temperatura que tanca la temporada càlida en només 30 anys s'ha endarrerit 20 dies, de donar-se als volts del dia 20 de setembre ha passat als volts de 10 d'octubre. Cada punt verd correspon a la data de l'any en assolir els últims 30 ºC. Una diferència calculada amb mitjana mòbil de 10 anys, línia de color vermell discontinu, per minimitzar els pics i els anys més extrems per tots dos costats.

 

La data que més aviat va tancar la porta de la calor d'estiu, amb valor igual o superior a 30 ºC, va ser el 12 de setembre dels anys 1993 i 1994. Mentre que la més tardana es va registrar l'any 2006, el 30 d'octubre. Enguany, fins a la data, l'última temperatura de 30 ºC es va registrar el 27 de setembre a poblacions de nombroses comarques.

En el cas de la primera temperatura de l'any en registrar els 30 ºC de màxima, fent la mateixa anàlisi de 30 anys, s'aprecia una diferència clara però no tan marcada com a la tardor. La calor d'estiu arriba uns 10 dies abans que fa 30 anys, situant-se clarament a principis de maig.

Els estius cada cop són més llarg i amb una calor més intensa, i els hiverns són menys freds i més curts.

ARXIVAT A:
MeteorologiaCrisi climàtica
Anar al contingut