El llac de Maracaibo, l'indret amb més llampecs del món

Setembre és el mes de màxima activitat elèctrica

El llac de Maracaibo, situat a Veneçuela, és posseïdor del rècord Guiness com a indret del planeta amb la concentració més alta de llamps per quilòmetre quadrat a l'any, amb 250.

Com a curiositat, per a les comunitats que viuen a prop del llac, el fenomen es coneix com el "far de Catatumbo", i durant segles ha sigut punt de referència dels navegants durant les nits. L'espectacle és majúscul perquè és visible a grans distàncies, on només es veuen els llampecs però no se senten els trons. Un espectacle silenciós del qual es pot gaudir unes 300 nits a l'any, que pot durar unes deu hores i que arriba al seu màxim al setembre.

L'absència de contaminació lumínica es veu afavorida per la crua realitat dels seus habitants, que han vist com la xarxa elèctrica i els generadors de llum es troben inactius per la falta de combustible provocada per la gran crisi que viu Veneçuela. A més, els turistes que s'hi acostaven no hi són a causa de la pandèmia i per la mateixa crisi econòmica del país.

Imatge d'arxiu (J. Corts)

El llac Maracaibo té una geografia i un clima únics ideals per al desenvolupament de tempestes. La conca del llac de Maracaibo està envoltada de muntanyes que atrapen els vents alisis càlids que bufen des del mar Carib. Aquests vents càlids xoquen amb l'aire fresc que llisca des dels Andes sobre l'oest de Veneçuela, fet que afavoreix la formació dels núvols convectius i l'aparició contínua de llamps.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut