Tarda d'aiguats localment intensos i abundants, vent i mala mar

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquest dimarts tenim un autèntic cop sobtat de tardor. Es despenja una depressió aïllada en nivells alts (DANA) i es forma una pertorbació a sobre de les Illes Balears, una conjunció perfecta per a la formació de grans aiguats.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat els avisos per intensitat i acumulació de pluja, vent i estat de la mar. Protecció Civil ha baixat el nivell d'alerta del pla INUNCAT a PREALERTA.

En canvi, s'ha activat el pla VENTCAT:

 

— Protecció civil (@emergenciescat) September 9, 2019

 

El temporal ha començat de matinada

Com sol passar en aquest tipus de situació, el resultat final de l'episodi dependrà molt del punt on s'ubiquin finalment les pertorbacions en altura i superfície. La pluja ha començat de matinada i ha estat més abundant entre el Barcelonès i el Maresme. Les primeres llums del dia han arribat amb una primera línia de pluja en retirada per l'Empordà, i una segona línia de ruixats i tempestes que descarregava amb força cap al Solsonès i el Berguedà. La resta del matí ha continuat amb pluja molt irregular. Cap a les Terres de l'Ebre, l'afectació ha estat molt menor. En aquest enllaç trobareu imatges i registres de la primera part de l'episodi.

A la tarda, la pertorbació es recargolarà i entrarem en una fase diferent, amb formació de nous ruixats que podran guanyar una mica d'extensió per la costa i afectar també la Costa Daurada, al temps que s'hauríen de reactivar cap a les comarques de Girona, sobretot al final del dia. A la resta de Catalunya es mantindrà una situació anàrquica, amb risc de ruixats dispersos i molt mens abundants en general.

Compte perquè hi haurà pluja intensa, localment amb tempestes i calamarsa, i amb quantitats abundants, fins i tot amb possilitat de registres puntualment molt abundants de més de 100 mm en 24 hores. Cal tenir molta precaució amb rius i rieres, i també a l'hora de prendre imatges si voleu documentar l'episodi.

També estan caient els primers flocs de neu de la temporada, cap al vessant nord del Pirineu, amb cotes al voltant dels 2.000-2.000 metres. 

Ventades

D'una banda, el mestral ja entrat amb força fins a mig matí a les Terres de l'Ebre, amb un cop de més de 100 km/h a l'Hospitalet de l'Infant. Per altra part, també bufarà la tramuntana, moderada amb cops forts o molt forts a l'Empordà. També esperem alguns cops forts de vent del nord-est a la costa i el prelitoral central.

 

 

Temperatura en descens

El cop als termòmetres serà fort: tindrem davallades de la temperatura diürna de 4 a 12 ºC, amb pics superiors. No passarem dels 22-23 ºC, i a una gran part del país estarem al voltant dels 17-20 ºC.

I per la Diada...

Tindrem un temporal de gregal a la costa, i ruixats que s'aniran retirant per l'extrem sud. La temperatura pujarà clarament.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut