Arriba l'hivern de cop amb caiguda dràstica de les temperatures

Néstor GómezActualitzat

A finals de setmana arriba el fred d'hivern després de passar de puntetes per la tardor.

Després de caminar tranquil·lament per la banda alta del termòmetre, les temperatures cauran en alguns indrets entre 15 i 20 graus respecte als valors càlids dels darrers dies. L'hivern entrarà dissabte de matinada al Pirineu, al llarg de dissabte arribarà arreu del país i se sentirà amb força dilluns. La roba que durem a sobre entre diumenge i dilluns no tindrà res a veure amb la d'aquest inici de setmana, sobretot al migdia. Recuperarem peces de roba oblidades com l'abric, la bufanda i els guants.

Quant cauran les temperatures?

En primer lloc, cal dir que partim de molt amunt, amb rècords de temperatures màximes a alta muntanya fa una setmana, amb valors de més de 14 ºC per sobre dels 2.000 metres, i a les comarques de Girona durant el darrer cap de setmana, amb 27 ºC a Fornells de la Selva.

Un dels casos curiosos es donarà a la Pica d'Estats, sostre de Catalunya. Des del dia 5 de novembre no han baixat dels 0 ºC, amb la màxima més alta durant aquest període de 13,9 ºC, l'11 de novembre, una xifra excepcionalment alta per a un mes de novembre. Amb l'arribada de l'aire fred, la temperatura pot caure per sota dels -16 ºC, és a dir, en pocs dies el mercuri baixarà 30 graus.

La segona curiositat es viurà a la plana de Lleida. Cauran les temperatures a la Terra Ferma? No. L'arribada de la glopada intensa de fred es viurà arreu del país on ha dominat el sol. Lleida i comarques veïnes han viscut sota la boira persistent durant més de set dies, amb màximes ben curtes, a l'entorn dels 12 ºC. En aquestes comarques, la glopada de fred renovarà l'aire i farà fora totes les boires. El sol d'hivern mantindrà les temperatures amb valors similars als darrers dies, a l'entorn dels 10 graus, i en alguns indrets, fins i tot pujaran lleugerament.

Les màximes de diumenge rondaran els 4 ºC al Pirineu i els 12 ºC a la costa.

Aquí teniu l'evolució de les temperatures a 850 hPa, aproximadament a 1.500 metres, per als propers dies. S'observa perfectament la forta davallada de les temperatures.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut