Un país per voltar

Ruta per Blanes, capital portuària de l'època medieval

Els poderosos vescomtes de Cabrera s'hi van establir després d'abandonar el castell de Montsoriu al segle XIV i van emmurallar la ciutat

Enllaç a altres textos de l'autor

Fèlix Martín

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@FelixMartin67
Actualitzat

Blanes és la porta d'entrada a la Costa Brava des del sud, però a més de platges espectaculars presumeix d'antigues restes medievals de quan va ser la capital portuària del vescomtat de Cabrera

Avui queden restes de l'antiga muralla, del recinte del palau vescomtal i de l'església, de la font gòtica, i del castell de Sant Joan, al cim d'un turó des d'on es domina el litoral. 

Façana principal de l'església de Santa Maria de Blanes, pujant pel carrer Nou (Catalunya Ràdio/Fèlix Martín)

El llegat dels senyors de Cabrera

El vescomtat de Cabrera va ser una realitat històrica que durant 900 anys va marcar profundament l'extens territori que va des del Collsacabra fins a Blanes i Arenys de Mar, i des de Palautordera fins a Anglès, entre les comarques de la Selva, el Maresme, Osona i el Vallès Oriental.

Va ser una de les senyories feudals més importants de Catalunya amb cap i casal al castell de Montsoriu. Però al segle XIV van deixar el castell, es van establir a Blanes i la van convertir en capital portuària.

Aquest cartell a la plaça de l'església marca els punts d'interès vinculats al vescomtat de Cabrera (Catalunya Ràdio/Fèlix Martín)

El Palau Vescomtal i l'església

Joan Llinàs, de l'empresa Atri Cultura i Patrimoni, fa una ruta guiada a un grup de visitants. El recorregut comença a l'església parroquial de Santa Maria de Blanes, que forma part de l'antic recinte del Palau Vescomtal. 

L'església estava integrada a l'edifici del palau i és la part que millor s'ha conservat (Catalunya Ràdio/Fèlix Martín)

A finals del segle XVII el palau es va destruir i, avui, el que millor es conserva és una sala que fa les funcions de rectoria, a més de l'església de Santa Maria i el perímetre exterior. 

"El projecte és d'Arnau Bargués, mestre d'obres de Barcelona, considerat al segle XV com el millor arquitecte de l'època. Va dissenyar el palau i l'església com una unitat. Ho van incorporar tot, per això l'església parroquial s'integra en aquest recinte."

La sagristia de l'església era una antiga estança del Palau Vescomtal de Blanes (Catalunya Ràdio/Fèlix Martín)

La font gòtica

El recorregut continua, carrer avall, des de l'església, pel carrer Nou fins arribar al carrer Ample. Aquí hi ha una de les estrelles de la visita: la Font Gòtica. És la font més ben conservada de l'arquitectura gòtica civil de Catalunya i una de les més rellevants d'Europa. Des que se'n va fer l'última restauració ja no hi raja aigua, per preservar-la millor.

La font monumental de Blanes és plena de símbols del vescomtat de Cabrera (Catalunya Ràdio/Fèlix Martín)

L'arxiver municipal de Blanes, Antoni Reyes, explica que la font monumental era un símbol perquè tothom s'adonés del poder dels senyors de Cabrera:

"És una construcció monumental que vol fer evident el poder del vescomtat. Van ser ells els que va fer de Blanes el seu port principal, i això va generar un gran moviment de mercaderies i els va portar una gran riquesa. Blanes és un port important, i els Cabrera refan muralles, fan millores i construeixen aquesta font pública."

La font es va aixecar al carrer principal de l'època, on s'hi feia el mercat.

"En època medieval, el carrer Ample era més curt i estret que ara. Aquí les elits hi van fer construir les seves cases senyorials. El carrer arribava fins al mar, on hi havia un baluard de la muralla que avui no existeix en alçat, però que sí tenim documentat i del qual està previst que l'any 2023 se'n pugui posar una part a la vista."

El guia de l'empresa Atri Experiències Culturals, Joan Llinàs, dona explicacions a un grup de visitants (Catalunya Ràdio/Fèlix Martín)

L'únic portal de la muralla

Des del carrer Ample, la ruta continua pel carrer Mercaders fins a arribar a la plaça de la Verge Maria. Rep del nom per la figura que hi ha al damunt de la portalada d'accés. De fet, però, n'hi ha que encara recorden que aquesta és l'antiga plaça del peix, perquè aquí és on es venia aquest producte. S'hi fa parada perquè aquesta és l'única portalada de l'antiga muralla medieval que es conserva.

El portal de l'antiga plaça del peix és l'únic que queda visible de l'antiga muralla (Catalunya Ràdio/Fèlix Martín)

El castell de Sant Joan 

L'últim punt de la ruta ens allunya del centre i ens condueix fins al cim de la muntanya on hi ha l'ermita i el castell de Sant Joan. S'hi pot pujar a peu, però demana estona, per això molts dels visitants hi arriben en cotxe.

La població de Blanes amb la punta del delta del Tordera des del castell de Sant Joan (Catalunya Ràdio/Fèlix Martín)

El recinte ofereix grans vistes de tot l'entorn, especialment les que ressegueixen la línia de la costa cap al sud, amb la vila de Blanes en primer terme. Joan Llinàs en lloa les virtuts.

"És el mirador per excel·lència de Blanes, a sobre mateix del poble, a tocar de la costa i amb vistes privilegiades cap al sud i la vall del Tordera i que, en dies clars, permet veure la muntanya de Montjuïc a Barcelona."

De l'antic castell de Blanes en destaca la torre circular de l'homenatge, amb visites restringides (Catalunya Ràdio/Fèlix Martín)

El recinte del castell és obert a tothom, excepte la torre circular que està tancada per motius de seguretat. Als seus peus hi ha l'ermita de Sant Joan.

"En queda la torre de l'homenatge, restaurada el segle passat, que es conserva bé, i que, amb un permís especial, es pot visitar. En destaca també la capella de Sant Joan, que, al final, és la que ha acabat donant el nom a tot el recinte."

 "Aquest és un dels castells importants pel seu domini visual de la costa i cap a les vies de comunicació de l'interior. Hi ha documentació a partir de l'any 1002, al segle XI. D'aquesta funció de control del territori se n'adonen aviat els comtes de Barcelona, i més tard quan es vincula als senyors de Cabrera."

Historiadors i arqueòlegs com en Joan, amb un ampli coneixement de la comarca de la Selva, ofereixen guiatges com aquest a través de l'empresa Atri Cultura i Patrimoni. El detall d'aquesta ruta guiada i de totes les que fan les trobareu a la seva web www.experienciesculturals.cat.

Des del castell de Sant Joan de Blanes es veu, a l'horitzó, la muntanya de Montjuïc, a Barcelona (Catalunya Ràdio/Fèlix Martín)

També trobareu més informació turística sobre Blanes a la web municipal de l'Ajuntament www.blanescostabrava.cat, i a la pàgina del Consell Comarcal de la Selva www.laselvaturisme.com

A més, teniu tota la història del vescomtat de Cabrera i les diverses rutes per redescobrir el seu llegat a l'espai del Museu Arqueològic del Montseny, a Arbúcies. 

Per escoltar els protagonistes d'aquest recorregut turístic i cultural, cliqueu l'enllaç del programa Un país per voltar. 

 

 

 

ARXIVAT A:
TurismeMemòria històrica
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut